Правителството даде зелена светлина“ за реализацията на скоростния път между Мездра и

...
Правителството даде зелена светлина“
за реализацията на скоростния път между
Мездра и
Коментари Харесай

Зелена светлина за реализацията на скоростния път Мездра – Ботевград

Правителството даде „ зелена светлина “ за реализацията на скоростния път между Мездра и Ботевград с признато днес постановление за осъществяване на промени на одобрения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. максимален размер на уговорките за разходи.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след постоянното правителствено заседание. Тя изясни, че с постановлението се увеличава максималният размер на уговорките, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да поеме за подписване на контракти с изпълнителите с до 419 327 906 млн. лева, с които ще се финансира планът.

Общата стойност в размер на малко над 419 млн. лева ще бъдат разплатени на изпълнителите от приходите, които ще бъдат осъществени в идващите години от винетни и тол такси, сподели още министър Аврамова. Тя подсети, че двата лота ще бъдат разплащани по нова скица. Изпълнителите ще получат сумата след цялостно довеждане докрай на изградените участъци. Министърът изрази убеденост, че този пилотен метод на финансиране ще действа дисциплиниращо на изпълнителите, те ще работят максимално мобилизирано и ще изпълнят договорите в срок и с нужното качество, по този начин че обектът да може да бъде признат и разплатен. Индикативният период за приключване на строително-монтажните работи е 2023 година.

Регионалният министър изрази убеденост, че с усилената работа на АПИ и съдействието на министерството строителните работи на терен ще могат да стартират до края на годината.

Вчера е определен изпълнителят на Лот 1 с дължина 19,3 км на стойност 132 999 946 лева без ДДС. Това е сдружението „ ГЕОПЪТ ЛОТ 1 “, което включва компаниите „ Геострой “ и „ Пътстрой-92 “. Изпълнението на Лот 2, с дължина 13,4 км, на стойност 222 479 922 лева без ДДС е предоставено на Консорциум „ МБ Лот 2 - 2019 “, с участници: „ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА “ АД, „ ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД “ АД и „ ВАХОСТАВ-СК “ а.с. Договорите с тях ще включват допроектиране, планиране и извършване на строително-монтажни работи.

Като представител на Северозападна България Петя Аврамова изрази задоволството си от старта на работата по този сектор от направлението от Дунав мост 2 към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, по който минава огромен тежкотоварен трафик, създаващ рискови моменти за всички пътуващи по правата. Тя акцентира, че тази пътна права от години се чака от жителите на трите области в региона – Враца, Монтана и Видин, и е предпочитана за правителството, премиера Бойко Борисов и за нея, като представител на тази част на страната.

Участъкът от републиканската пътна мрежа сред Ботевград и Мездра в момента е с доста завои, където се вършат рискови изпреварвания и има доста произшествия. За да се увеличи сигурността на трасето, модернизацията на сектора включва освен удвояване на пътя и изнасяне на трафика отвън обитаемоте места. Ще бъдат изградени обходи при селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат построени също кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Люти Дол, Скравена и Ботевград и две тунелни съоръжения при Люти дол.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР