Правителствата на САЩ и Япония ще си сътрудничат, за да

...
Правителствата на САЩ и Япония ще си сътрудничат, за да
Коментари Харесай

САЩ и Япония обсъждат сътрудничество при веригите за доставка на полупроводникова техника



Правителствата на Съединени американски щати и Япония ще си сътрудничат, с цел да обезпечат веригите за доставки на стратегически софтуерни съставни елементи като полупроводници, оповестява в петък организация Nikkei Asia.

Двете страни ще основат работна група, която да дефинира по какъв начин да разпределят дилемите между тях, които са свързани с научноизследователска и развойна активност и с произвеждане. Те се надяват да реализират съглашение по плана, когато японският министър председател Йошихиде Суга и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещнат на 16 април във Вашингтон.

Очаква се двамата водачи да потвърдят смисъла на основаването на децентрализирана мрежа за доставки. Тяхната цел е да се сътвори система, при която производството не разчита на характерни райони като Тайван, където геополитическите опасности са високи, и Китай, където се задълбочават споровете със Съединени американски щати.

В работната група ще вземат участие Японската организация за национална сигурност и Министерството на стопанската система, търговията и индустрията, дружно с сътрудници от Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати и Американското министерство на търговията.



Двете страни обмислят да назначат личен състав на зам. секретарско равнище на най-високите постове на работната група. Самата група първо ще разпознава рисковете, подбудени от съществуващите мрежи за доставки в двете страни.

Както Япония, по този начин и Съединени американски щати се борят с световния дефицит на полупроводникова техника. Администрацията на Байдън реши да изиска от Конгреса да даде дотация от 50 милиарда $ за увеличение на производството на полупроводници в Съединени американски щати.

Япония пък има мощни страни в региона на оборудването и материалите за произвеждане на полупроводници.

Двете страни ще обмислят съдействие в области като основаването на взаимна изследователска база в Япония за създаване на нови технологии.

Основният производител на полупроводникови чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. реши да сътвори съвременна полупроводникова фабрика в Аризона и също по този начин разгласи проект за основаване на база за развиване в Цукуба, в японската префектура Ибараки.

Американската страна може също по този начин да търси съдействие от Япония във връзка с рестриктивните мерки за експорт за Китай. Съединени американски щати стегнаха рестриктивните мерки за експорт на китайския производител на телекомуникационно съоръжение Huawei по време на администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп. За разлика от Съединени американски щати, понастоящем Япония не постанова ограничавания върху износа за Китай.

Недостигът на полупроводникова техника стана явен през втората половина на 2020 година, откакто автомобилните производители по целия свят редуцираха своите поръчки за полупроводници в очакване на понижаване на търсенето заради коронавирусната пандемия.

Всъщност възобновяване на автомобилния пазар беше по-силно от предстоящото, само че производителите на полупроводници към този момент бяха реагирали на огромното търсене на преносими компютри и смарт телефони заради въвеждане на работа от разстояние поради Covid пандемята. Прекъсванията на тока, породени от извънредно студеното време в Съединени американски щати по-рано тази година и пожар в главната фабрика на Renesas Electronics в североизточна Япония ускориха този дефицит.

Япония и Съединени американски щати са внимателни във връзка с концентрацията на индустриални бази в Китай.

Според Boston Consulting Group делът на производството на полупроводници в Съединени американски щати в международен проект е понижен от 37% през 1990 година до едвам 12% през 2020 година Пазарният дял на Китай, който влага големи количества дотации в бранша, пък се чака да се усили от 15% през 2020 година до 24% през 2030 година, което да го направи най-големият в света.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР