Правителствата на държавите - членки на Европейския съюз и Европейският

...
Правителствата на държавите - членки на Европейския съюз и Европейският
Коментари Харесай

Споразумението в ЕС за единно зарядно устройство на телефони и таблети вече е факт

Правителствата на страните - членки на Европейския съюз и Европейският парламент реализираха единодушие по текста на закон за въвеждане на общоприетоо зарядно устройство за смарт телефони и таблети, продавани в блока, което е удар по Apple.

За множеството портативни устройства условието за зареждане посредством порт USB Type-C ще влезе в действие от края на 2024 година, заяви пресслужбата на Европейския парламент.

Европейски Съюз има вяра, че общоприетият кабел за всички устройства ще понижи електронните боклуци, само че Apple твърди, че универсалното зарядно устройство ще забави нововъведенията и ще докара до по-голямо замърсяване.

В блока живеят 450 млн. души, някои от най-богатите консуматори в света, и налагането на USB-C като стандарт за кабелите може да засегне целия международен пазар на смарт телефони.

" Този нов закон ще улесни живота на европейските консуматори и ще бъде по-добър за околната среда ", съобщи евродепутатът Андрей Ковачев, който е един от договарящите.

" Време е да сложим завършек на купищата кабели, които всички имаме в чекмеджетата си, и да спестим към 11 000 тона електронни боклуци годишно ", сподели той.

Понастоящем потребителите би трябвало да избират сред телефони, обслужвани от три съществени зарядни устройства: " Lightning " за телефоните на Apple, микро USB, който се употребява при множеството други мобилни телефони, и по-новия USB-C, който от ден на ден навлиза в приложимост.

Тази гама към този момент е доста опростена спрямо 2009 година, когато се предлагаха десетки разнообразни типове зарядни устройства в комплект с мобилните телефони, създавайки купища електронен отпадък, когато потребителите сменяха марките.

При правенето на предлагането си предходната година Европейски Съюз съобщи, че сегашната обстановка продължава да е разточителна и че европейските консуматори харчат почти 2,4 милиарда евро годишно за независими зарядни устройства, които купуват настрана.

Европейската комисия дълго време защитаваше доброволното съглашение, което подписа с промишлеността за произвеждане на устройства, въведено през 2009 година и довело до огромно понижаване на кабелите, само че Apple отхвърли да го съблюдава.

Apple, която към този момент употребява USB-C зарядни в някои от своите iPad-и и портативни компютри, упорства, че всяко законодателство, което постанова универсално зарядно устройство за всички мобилни телефони в Европейския съюз, е несъстоятелно. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР