„Правим тази декларация и за да опровергаем обвиненията на премиера,

...
„Правим тази декларация и за да опровергаем обвиненията на премиера,
Коментари Харесай

ДПС пита управляващите къде са законопроектите, които искат НС да приеме

„ Правим тази декларация и с цел да опровергаем обвиняванията на премиера, вицепремиера и министър на финансите, вицепремиера и министър на стопанската система и министъра на нововъведенията и растежа, че Народното събрание ще носи отговорност, в случай че не се осъществят в период нужните законодателни промени и се забави осъществяването на Плана. Въпросните законодателни промени не се реализират не тъй като Народното събрание не желае да си свърши работата, а тъй като държавното управление не ги е подготвило и не ги е внесло в Народното събрание “.

Това разгласи в декларация от името на ПГ на Движение за права и свободи депутатът Джевджет Чакъров.

„ Питаме къде са тези планове? Определено не са в Народното събрание “, съобщи той.

Ето цялостния текст на декларацията на Движение за права и свободи:

„ Правим актуалната декларация още веднъж във връзка националния План за възобновяване и резистентност, с цел да сложим на вниманието казуса, че изпълнителната власт и ръководещото болшинство не извършват условията за подготовка и реализация на законодателни промени, с цел да стартира неговото осъществяване. Правим тази декларация и с цел да опровергаем обвиняванията на премиера, вицепремиера и министър на финансите, вицепремиера и министър на стопанската система и министъра на нововъведенията и растежа, че Народното събрание ще носи отговорност, в случай че не се осъществят в период нужните законодателни промени и се забави осъществяването на Плана.

Въпросните законодателни промени не се реализират не тъй като Народното събрание не желае да си свърши работата, а тъй като държавното управление не ги е подготвило и не ги е внесло в Народното събрание.

Съгласно настоящите данни от Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България 2020 (ИСУН 2020), с цел да се направи второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност към 31 декември 2022 година България би трябвало да е изпълнила общ 66 стадии и цели, от които 20 са свързани директно с смяна на законодателството. До момента са изпълнени единствено 3 стадия и цели, измежду които и приемането на един закон – ЗИД-а на Закона за поощряване на заетостта.

Следва да се извършат още най-малко 19 законодателни промени. Сред тях са смяна в Закона за енергетиката в няколко разнообразни посоки. Първото касае промени, свързани в регламентиране на понятието „ енергийната беднотия “ за задачите на третирането на енергийно бедните семейства при реализацията на ограниченията и плановете за повишение на енергийната успеваемост.

Втората група промени касаят опцията за възстановяване на енергийната успеваемост и за въвеждане на планове за сила от възобновими източници по модела на сдруженията за енергийни услуги (ESCO). Третата група промени касаят промяната на пазарите на електрическа сила, включително търговията на едро, балансиращия пазар и търговията на дребно, като се планува да продължи процеса на либерализиране на пазара на електрическа сила, да продължи интеграцията на пазара на електрическа енергия, да се отстрани ролята на НЕК като публичен снабдител и да се отстранен квотите за контролирания пазар.

Искам да подчертая какъв брой деликатно би трябвало да се подходи към тези три групи законодателни промени в региона на енергетиката, тъй като те касаят една извънредно сензитивна социална сфера и да не стане по този начин, че да създадем проблеми със съществени обществени и стопански последици!

Факт е, че всички те не са импортирани в Народното събрание. Но е належащо най-малко да се показа информация на какъв стадий е подготовката им и в случай че Народното събрание се разпусне поради предварителни избори държавното управление ще си свърши ли работата и ще остави ли готови планове на идващите ръководещи?

Ако пък се стигне до основаване на ново държавно управление в границите на този парламент, то те би трябвало да бъдат придвижени бързо в Народното събрание, с цел да бъдем правилни към хората и средствата от Плана да доближат до своето предопределение.

Други съществени законодателни промени още веднъж касаят Закона за енергетиката, само че дружно с това и промени в Закона за водите и в Закона за концесиите. Те са свързани с въвеждане в законодателството на наредба за построяването на нов тип електроцентрала и потреблението на геотермална сила. Питаме къде са тези планове? Определено не са в Народното събрание.

Необходими са законодателни промени в Закона за енергетиката както и в други закони поради нуждата от въвеждането на националната законодателна рамка в поддръжка на бързото внедряване на съхранението на електрическа енергия. И тези планове ги няма в Народното събрание.

Предвидено е да се създадат две огромни промени В Търговския закон.

Първите касаят изменение на процедурите по неплатежоспособност и преструктуриране на комерсиалните сдружения.

Втората касае въвеждането в българското законодателство на напълно нова правна форма на комерсиално сдружение. На 13 юли Министерският съвет одобри промени в Търговския закон, само че планът не е импортиран в Народното събрание.

Голяма смяна е планувана и в региона на регистрите и в частност в Закона за кадастъра и имотния указател.

Също по този начин, се плануват промени в Закона за гражданската регистрация и в специфични закони, във връзка със служебното засвидетелствуване от администрацията на събитията, вписвани в Националния електронен указател на актовете за гражданско положение.

Предвидено е изменение на Закона за електронното ръководство във връзка с регистрите, свързани с реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната и правосъдната власт.

Законодателни промени би трябвало да има и за възлаган
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР