Правилното хранене може да помогне на човек да изглежда млад

...
Правилното хранене може да помогне на човек да изглежда млад
Коментари Харесай

10-те най-полезни и 4 вредни храни

Правилното хранене може да помогне на човек да наподобява млад и на по-зряла възраст. По принцип, с напредването на възрастта на човек му е нужна по-малко храна, само че съдържаща повече хранителни субстанции.
Ето някои от продуктите, потребни за нашето здраве, без значение от възрастта:

1. Пълнозърнест самун и ориз

Много хора заобикалят въглехидратите, тъй като съгласно общото мнение от тях се дебелее, само че те са доста значими за поддържането на енергейното равнище.
Не забравяйте и за продуктите от натурални зърна, които съдържат доста растителни нишки. Те оказват помощ да се понижи равнището на холестерола, риска от сърдечно-съдови болести, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са витално значими и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко дейни.

2. Яйца

За кокошите яйца постоянно се изрича негативно мнение, само че те са източник на белтъчини и лутеин, който защищава очите от катаракта. Изследвания потвърждават, че тези субстанции предотвратяват образуването на тромби, понижават риска от инфаркт и инсулт. Съвсем ново проучване потвърди, че използването на 6 яйца седмично понижава риска от рак на гърдата с 44%.

Днес диетолозите настояват, че 1-2 яйца на ден не покачват равнището на холестерол, защото организмът самичък създава холестерол от насъбраните мазнини, а не го получава от богатите на холестерол артикули, към които се отнасят и яйцата.

3. Мляко

С възрастта потребността на организма от калций нараства, по тази причина е значимо да включим в нашето меню артикули, богати на този минерал. Обезмасленото краве мляко е изключително потребно – то е богато на калций, нужен за костите и като профилактика на остеопорозата.

Пийте всекидневно по 2 чаши обезмаслено прясно мляко и консумирайте обезмаслен или нискомаслено кисело мляко и плодове, богати на калций.

4. Спанак

Може да се каже, че в този артикул има повече питателни субстанции, в сравнение с във всеки различен. Той е източник на желязо, витамини С, А и К, антиоксиданти, които оказват помощ в профилактиката против инфаркт и инсулт. Спанакът защищава също от рак на правото черво, остеопороза и артрит.

5. Банани

Един банан съдържа 467 мг калий, който е потребен за здравината и еластичността на мускулите. Той също по този начин понижава артериалното налягане и е потребен за профилактика на сърдечно-съдовите болести. Те обезвреждат киселините и по тази причина са изключително потребни при лекуване на изгаряния. Специалистите предлагат консумирането на пасиран банан, разрушен с мляко или плодов сок.
Самият плод се усвоява извънредно бързо от организма.

6. Пилешко месо

Това несъмнено е месото, най-полезно за здравето. Употребявайте пилешки гърди, в които има малко мазнини, като наложително премахвате кожата.

Това месо е богато на белтъчини и предотвратява намаляването на костната маса. То е източник и на селен, който понижава риска от рак, на витамини от група В, повишаващи силата и засилващи работата на мозъка.

7. Сьомга

Тя е богата на ненаситени мастни киселини от група oмега-3, както и всички риби (особено тези от северните морета). Тези киселини понижават равнището на холестерол, понижават риска от ракови болести и образуването на тромби.
Изследвания демонстрират, че това месо облекчава депресивните положения и предотвравява загубата на паметта. То съдържа и никотинова киселина, която понижава риска от насърчаване заболяването на Алцхаймер.

8. Боровинки

В този плод има малко калории, само че доста хранителни субстанции. Боровинките съдържат най-вече антиоксиданти от всички плодове. Затова те са потребни за предотвратяване от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва, сърдечно-съдови болести и рак.
Те оказват помощ да се понижат нарушаванията в активността на мозъка след инсулт и смегчават възпаленията на чревния тракт.

9. Билки

С възрастта се притъпява възприятието за усет и е най-лесно да се добави сол, с цел да можем да усетим усета на храната. Но солта покачва артериалното налягане. Много по-добре е за усет към храната да се прибавят билки и подправки. Вкусът на пресните е по-силен, само че и сушените правят работа.

10. Чесън

Тази дребна луковица има доста прерогативи. Чесънът оказва помощ да се понижи риска от рак, сърдечно-съдови болести и инсулт. Той има също противовъзпалително деяние, като оказва помощ за понижаване на болката и отоците при артрит. Той е доста потребен и за диабетиците.

Ето и няколко храни, които е най-добре да се заобикалят:

1. Сладкиши. Те усилват тежестта, тъй като в тях има доста калории, само че малко потребни субстанции. Ако организмът ви “иска ” сладко, пробвайте се най-малко ичете използването на захар.

2. Сол. Тя покачва налягането. Пазете се и от солта, скрита в другите сосове и заливки.

3. Алкохол. Не пийте повече от 100 мл алкохол на ден. Той съдържа доста калории и пречи на организма да усвоява витамините. Най-здравословният вид е аленото вино.

4. Наситените мазнини. Те се съдържат в месото, кашкавала, пилешката кожа и сладоледа. Увеличават холестерола и тежестта.(a)

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР