Правилата за връчване на фишове и актове на КАТ ще

...
Правилата за връчване на фишове и актове на КАТ ще
Коментари Харесай

Всеки шофьор трябва да прочете за тези промени за глобите на КАТ

Правилата за връчване на фишове и актове на КАТ ще бъдат изменени сред първо и второ четене на плана на бюджет за 2023 година Заедно с плана на бюджет от Министерски съвет внесоха в Народното събрание и оферти за промени в Закона за придвижването по пътищата, оповестява „ Труд “.

Част от препоръчаните промени плануват актове и фишове на КАТ да може да бъдат връчвани по електронен път, посредством шеф или негов чиновник, претрупан да приема бумаги, както и посредством уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, в случай че човек се записва посредством профила си и огледа в рубриката за невръчени фишове и актове.

Депутати от ГЕРБ-СДС оферират всички препоръчани от държавното управление промени в Закона за придвижването по пътищата да отпаднат от бюджета за 2023 година А разпоредбите за връчване на фишове и актова да останат в настоящия си вид.

Депутати от ППДБ пък оферират основни промени на препоръчаните от държавното управление текстове. От ППДБ оферират да отпадне опцията за връчване на актове и фишове на КАТ посредством работодателя. Но наред с това оферират промени, които ще доведат до доста комплициране измежду жителите и ще причинят непотребен стрес на доста хора.

Предложението на Министерски съвет планува при нарушавания, за които е публикуван електронен фиш или наказателно разпореждане, на нарушителя да се изпраща съобщение на електронната поща или малко текстово известие (SMS) на мобилен телефонен номер, подадени от индивида при издаване или при замяна на шофьорската брошура или при издаване на удостоверение за регистрация на моторно транспортно средство. Като особено е посочено, че това съобщение има информативен темперамент и не съставлява ангажимент за административнонаказателна отговорност.

Депутатите от ППДБ желаят тази система за известяван да започва неотложно и да не се чака хората да възобновят шофьорските книжки или колите, с цел да научи Министерство на вътрешните работи телефонния им номер и електронната поща.

Депутатите оферират министърът на вътрешните работи, министърът на електронното ръководство, изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите и изпълнителният шеф на АПИ да обменят информация за телефонните номера на жители и компании и за електронните им пощи без значение от задачите, за които в началото са били събрани.

Министърът на вътрешните работи ще би трябвало да получи информация за телефоните и мейлите от другите ведомства в период от три месеца след приемане на закона.

Това обаче ще докара до огромно комплициране. Например доста хора не могат да подадат сами данъчните си заявления и от тяхно име това вършат счетоводители, другари или родственици, които може да са дали своите телефони и мейни на Национална агенция за приходите за връзка. При покупката на винетка обстановката е същата.

Не всеки самичък си купува винетка, а да вземем за пример това може да създадат децата в едно семейство, тъй като работят по-добре с интернет. Така може от телефона на детето да е купена винетка. Ако другари пътуват с един автомобил, може единят да зареди бензин, а другият да купи винетка през телефона си.

Когато в Министерство на вътрешните работи получат данни от Национална агенция за приходите и АПИ за телефонни номера, ще стартират да изпращат уведомления за нарушавания на пътя на хора, които нямат нищо общо със съответния автомобил. Освен това в плана на Министерски съвет особено е написано, че тези уведомления имат единствено информативен темперамент.

Депутатите от ППДБ оферират да отпадне текстът, че уведомленията имат единствено информативен темперамент. С това доста хора ще бъдат комплицирани и няма да знаят, че приемането на SMS не е публично връчване на фиш или акт, а единствено известие с информативен темперамент.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР