Прави пореден опит да задвижи промените в Закона за енергията

...
Прави пореден опит да задвижи промените в Закона за енергията
Коментари Харесай

Нов опит да се задвижат законовите облекчения за новите ВЕИ проекти

Прави следващ опит да задвижи измененията в Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), приемайки облекчени процедури за новите зелени мощности. Законопроектът, импортиран от Министерски съвет на 13 април 2023 година, бързо мина на първо четене във водещата Енергийна комисия през днешния ден. Между първо и второ четене обаче ще бъде основана работна група, която да изглади проблематичните текстове в законопроекта.

Промените в ЗЕВИ бяха импортирани и в предходния парламент, когато още веднъж минаха първо четене, само че не стигнаха до гласоподаване в пленарна зала поради късия живот на тогавашното Народно заседание.

Основната цел на закона е да транспонира европейска инструкция от 2001 година за поощряване потреблението на силата от възобновими енергийни източници. Тя трябваше да бъде превозена в законодателството ни до юни 2021 година и поради забавянето при започване на тази година стана ясно, че Европейската комисия ще съди страната ни и изиска финансови наказания.

Близо половин година по-късно 49-ия парламент стартира работа по законопроекта и не е ясно какъв брой ще продължи тя, защото съгласно Делян Добрев от ГЕРБ „ този законопроект е цялостен с несъгласия " и сега се одобряват, единствено тъй като са свързани и с Плана за възобновяване и резистентност.

В закона се облекчават процедурите за присъединение на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ и се дефинира основаването на така наречен „ енергийни общности “. Предвиждат се и по-кратки периоди за изследване и издаване на мнение за присъединение на ВЕИ до 1 MW.

Намаляват се и периодите по договорите за присъединение, изясни още служебният зам.-министър на енергетиката Ива Петрова, представена от Българска телеграфна агенция.

Петрова добави, че се вкарват условия за гаранциите на генезис на силата от ВЕИ по използване на европейски стандарт. Регламентира се опция да се издават гаранции за генезис за газ от ВЕИ и зелен водород. Предвижда се увеличение на потреблението на биогорива от ново потомство, посредством увеличение на обемния % на тези горива при смесването им с горивата от петролен генезис.

Въвежда се и безмълвно единодушие за издаване на позволение за градеж за монтаж на съоръжения за произвеждане на електрическа и топлинна сила от слънце за лично ползване с обща конфигурирана мощ до 50 киловата в здания в урбанизирани територии, в това число върху покривите и фасадните структури на здания и прилежащите им поземлени парцели.

Във връзка с рекомендациите на Европейска комисия в региона на държавните помощи отпада подпомагането посредством изкупуването на електрическа сила от ВЕИ по преференциални цени по дълготрайни контракти за нови обекти с конфигурирана мощ до 30 киловата, които се построяват върху покривни и фасадни структури на присъединени към електроразпределителната мрежа здания и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии. Предложени са и промени, които да осъществят надзор и предприемане на нужните дейности по осъществяване на условията по даване на държавната помощ по към този момент настоящите схеми.

Комисията одобри през днешния ден и Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да изготви отчет по отношение на осъществяването на Решение на Народното събрание за задължаване на държавното управление да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР