Прави ми впечатление, че през годините, въпреки тегобите на таксиметровите

...
Прави ми впечатление, че през годините, въпреки тегобите на таксиметровите
Коментари Харесай

Таксиджиите са най-успешните протестъри в България за всички времена

Прави ми усещане, че през годините, макар тегобите на таксиметровите водачи, ни един от тях, камо ли групичка, не отидоха да стачкуват пред централата на компанията, за която карат и на която заплащат аренда.

Когато браншовици подкокоросват таксиджиите да вършат митинги, знаейки, че за „ фирмите-майки “ няма никаква заплаха, а всичко ще се натовари на крайния консуматор, се сещам за ето тази картинка:



На картинката написа: „ Когато се каниш да ядеш мексиканска храна и знаеш, че някой различен ще ти чисти зад*ика “

***

На процедура, таксиметровите водачи и отрасъл през годините имат най-голяма успеваемост при постигането на претенции посредством митинги в България.

Което ме накара първо да си помисля, ей—може би е редно да издадат брошура – нещо като „ Как да… “ справочник, справочник, по какъв начин се прави, посредством какво. Но след това, като се замисля… няма смисъл, тъй като това ще е най-кратката книга на света, ще се състои от една единствена дума: лоби. Няма смисъл.

...

На едни от митингите отново си извоюваха по-високи цени, помните ли? Не беше толкоз от дълго време. Но по-интересното беше, че дружно с покачването на цените, пристигна и обещанието: вършим го, с цел да няма повече отводи да качват клиенти на къси курсове. Колите ще са по-чисти и няма да има цигари и чалга.

Още тогава ми се стори малко необичайно да ми дават обещание, че „ ще станат хора “, в случай че им дадат да си вдигнат цените, но…

… само че по-интересното е КАКВО се случи с обещанията, по този начин или другояче?

Какво стана с „ късите курсове “? С хигиената? Всичко е „ субективно “, а?

...

Но и „ дългите “ курсове също са греда. Опитай се да си поръчаш такси от София за Костинброд… О-о-о… има да си чакаш да се появи някой, който се е сетил да „ влага “ във винетка.

Какво стана с UBER? Изхвърчаха, като запушалка от шампанско. Но такситата все по този начин не те качват на къса отдалеченост и все по този начин се борите с миризмата на цигари и застояло в доста от колите.

Всеки път, когато някой… хайде да не го назоваваме „ бакшиш “, когато някой лидер на таксиметров автомобил реши да показа тъгите си по отношение на финансовата си неволя, до момента в който се возиш, забелязваш повтаряемост в „ модела “ на казуса: „ Знаеш ли какъв брой ми коства това, знаеш ли какъв брой ми коства това “?

И ти си мислиш: „ Хубаво де, но цените в България се дефинират от частния бизнес, вносителите на автомобилни елементи, сервизите, компанията, която ти е дала колата чартърен. И на нито едни от тях офисите им не се намират на жълтите павета или в Парламента или Президентството “.

Сега последният митинг е поради това, че е наложено несъгласие за концепцията да се инкриминира споделеното пътуване…

Тоест бърка се в паничката на сектора. Разбирам, но приказваме за затвор, хора. За присъда, която ти поставя щемпел на живота и те праща в девета глуха. Завинаги. Защото си качил да возиш хора. В правораздаването постоянно би трябвало да има взаимност и наказванията да си дават отговор на закононарушенията. Откъде се извади тая „ увереност “ да слагате присъда „ затвор “ за возене на хора в страна, в която вилнее корупцията, дребна, междинна и едра престъпност, разпространяване на опиати, служителите ни са царе на „ под масата “, за ликвидиране постоянно се дават минимални присъди. И там… по този начин самоуверено слагате присъда затвор за споделено пътешестване? Събудете се. Границата е толкоз от дълго време премината, че в случай че се обърнете, няма и да я видите зад вас.

А по отношение на приказките за „ сигурност “ и „ надзор на превозвачите “…

на какъв брой „ легални “ превозвачи през годините им се запалваха рейсовете, отказваха им спирачките, водачите им заспиваха зад кормилото, мятаха се през мантинелите…? Сигурно фамилиите на жертвите спят по-спокойно, като знаят, че ги е возил „ лицензиран “ транспортьор?

***

Защо би трябвало да заплащам баснословни цени на монополисти, които са ми дали обещание да вземем за пример, че към този момент и най-кратките курсове ще возят, само че никой не го прави и когато повдигнеш тематиката, от сектора споделят: е, има и такива черни овце и гнили ябълки.

Не, не ми прави работа това пояснение, в случай, че гнилите ви ябълки са 80% и е чист шанс да попаднеш на прецизен. Като ще ги подкокоросвате да вървят да стачкуват, най-малко след това си направете труда и да ги контролирате какъв брой извършват от поетия ангажимент. Като кажеш „ А “, кажи и „ Б “ и по този начин нататък. Обещали сте, изпълнявайте. Иначе ще се надбягвате с метрото.

Има и още един грамаден проблем, за които си мислите, че не сме се сетили, нали!

Следенето и спазването.

UBER го изгонихте от България, но съветския UBER – „ Максим “, не можахте да го пипнете години наред, нали! Иначе: закон, контролни органи, всичко си имахте сякаш! А на процедура – греда!

Споделеното пътешестване го погнахте, а джипките на Седемте Рилски езера продължиха да си джиткат нагоре-надолу, необезпокоявани.

Защото, по принцип закони и в този момент си съществуват за доста неща, само че не сме известни с това, че ги съблюдаваме. Известни сме със „ описите с наши хора “.

Та да запитвам: за кого ще важат и новите правила и за кого – не? Къде е описът в „ изключенията “, в случай че може да посочите?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР