Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на

...
Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на
Коментари Харесай

Европейците ще запазят правата си на Острова и след Брекзит

Правата на европейските жители, живеещи във Англия, както и на британците в Европейски Съюз, ще останат непроменени след Брекзит, гласи постигнатото през вчерашния ден съглашение сред Лондон и Брюксел, представено от осведомителните организации. Пробивът в диалозите беше реализиран през вчерашния ден сутринта, откакто английският министър председател Тереза Мей имаше среща с шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Крайният период за договорката беше неделя в среднощ, с цел да може на срещата на върха на Европейски Съюз на 14 и 15 декември водачите да дадат зелена светлина за втория кръг договаряния за комерсиално съглашение. 

Според постигнатата през вчерашния ден сделка Англия приема да признае върховенството на основания в Люксембург Съд на Европейски Съюз като съдия на правото на Европейски Съюз на територията на страната. Досега този въпрос беше доста противоречив, а Европарламентът беше сложил това като изискване, с цел да поддържа съглашението. Лондон и Брюксел са се разбрали да не се открива " твърда " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. Коалиционният сътрудник на Мей северноирландската Демократична юнионистка партия е приела сделката. 

Вчера са били контрактувани и финансовите параметри, които Лондон поема към еврохазната. Англия ще дължи вноски в европейския бюджет и заплащания по всички политики до края на сегашната бюджетна рамка т.е. до 2020 година Европейска комисия обаче отхвърли да уточни точната сума, която Лондон ще дължи на Европейски Съюз при отдръпването си от общността. " Никога не съм цитирал цифри, няма да го направя и в този момент ", съобщи основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние. Според източници на в. " Гардиън " и " Дейли телеграф " Англия ще заплати сред 35 и 39 милиарда английски лири (40-45 милиарда евро).

Шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че постигнатото съглашение е " заслужено ". " Не беше елементарно и за нас, и за Европейска комисия. Бъдещето ще бъде по-честно към английския поданик - ще можем да влагаме повече средства вкъщи ", съобщи Тереза Мей.

През втората фаза на диалозите би трябвало да се контракти директният интервал и комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Англия. Очаква се той да продължи до есента на 2018 година Главният договарящ от името на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че Брюксел ще работи за съглашение за свободна търговия с Англия след Брекзит по модела на контракта на общността с Канада. Обединеното кралство би трябвало да излезе от Европейски Съюз на 29 март 2019 г. 
 
ПОЗИЦИЯ
Преговорите за Брекзит минават към идващ стадий на оскърбление на Обединеното кралство, написа в " Туитър " евродепутатът и някогашен водач на английската евроксептична Партия за самостоятелност Найджъл Фарадж, откакто беше обявено за сделката. Според него " постигнатото съглашение в Брюксел е добра вест за Тереза Мей, тъй като в този момент можем да преминем към идващ стадий на оскърбление ".

 

sega.cpm

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР