Правата на българските граждани ще бъдат гарантирани дори и при

...
Правата на българските граждани ще бъдат гарантирани дори и при
Коментари Харесай

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Brexit

Правата на българските жители ще бъдат обезпечени даже и при "твърд Brexit ". Това заяви пред БНР ръководителят на службата по трудови и обществени въпроси в посолството на България в Лондон Васил Асенов.
„ Имаме индикации, че до края на 2020 година българите ще продължат да имат опция да пътуват със своите персонални карти или надлежно задгранични паспорти. След 2021 година упованията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани за туризъм, няма да е належащо да се вадят туристически визи ", сподели още Васил Асенов.
Той напомни, че нашите сънародници, които остават в островната страна към 29 март би трябвало да аплайват за статут на уседналост посредством особено създадено приложение.
„ На 1 март още веднъж имаме осведомително събитие в Лондон. През февруари месец остават събития в западна Англия и в Уелс. Имаме събитие в град Бристол на 25-и февруари в град и Челтнъм на 26-и февруари и в град Кардиф на 27-и февруари. Основните въпроси са свързани със характерни характерности на схемата за уседналост, тъй като това е нещото, което главно представяме по време на тези осведомителни срещи. Най-вече ни питат съответни въпроси във връзка с калкулацията на техния престой във Англия и дали влизане или излизане от страната ще ги засегне, дали да аплайват в този момент да статут за уседналост или след прочут интервал да аплайват напряко за непрекъснатия статут ", разясни Асенов.
По думите му, данните за числеността на Българската общественост варират. Според числата на Британския офис за Национална статистика, които не включват децата под 16-годишна възраст, българската общественост е сред 70 и 80 хиляди. В същото време, съгласно публични данни на Департамента по заетостта и пенсиите, 280 000 български жители имат така наречен „ национални осигурителни номера “.
Той окачестви и като „ много трънлив “ въпроса за работа в Северна Ирландия след Brexit.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР