Пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар обяви, че

...
Пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар обяви, че
Коментари Харесай

Ескобар потвърди - напуска поста специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

Пратеникът на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар разгласи, че напуща своя пост до края на месеца.

 

Дипломатът изясни на онлайн конференция, че тригодишният мандат е изминал от дълго време, само че той е изискал да остане още известно време.

Ескобар има вяра, че ще има по-голям прогрес в осъществяването на Охридското съглашение сред Белград и Прищина, както и присъединението на Косово към Европейски Съюз.

 

Американският делегат се радва, че " няколко страни от Западните Балкани се движат устойчиво по пътя на евроатлантическата интеграция, изключително Албания, Северна Македония и Черна гора, които са изключително ангажирани в този развой ".

 

През месец март списание " Фронтлайнър " разгласява огромно следствие, което слага под подозрение честността на американския посланик. В следствието са разказани детайлно финансови връзки сред фамилията на Ескобар със сръбски държавни органи, което допуска компрометиране на неговия неутралитет в сензитивния разговор сред Косово и Сърбия. Този разговор е от решаващо значение за мира на Балканите, белязани от етнически спорове и политическа неустойчивост.

" Фронтлайнър " разкри финансови връзки сред брачната половинка на Ескобар и Министерството на външните работи на Сърбия при организирането на културни събития. Тези връзки хвърлят сянка върху предстоящата индиферентност и безпристрастност на интернационалния делегат и пораждат подозрения по отношение на дейностите му по време на сериозни дипломатически събития, като рецесията в северната косовска област Митровица през юни-август 2023 година и опита за анексиране на Северно Косово от сръбски паравоенни формирования през септември.

 

" Фронтлайнър " разкри и контракт сред правната компания McGinnis Lochridge LLP и държавното управление на Република Сръбска от 23 декември 2019 година, отпред с проруския президент Милорад Додик. Този контракт планува месечни заплащания в размер на 80 000 $ на адвокатската адвокатска фирма за консултиране и представляване на Република Сръбска по интернационалните правни въпроси. Документът демонстрира фамилната връзка сред Мануел Ескобар, съучастник в адвокатската фирма, и Габриел Ескобар.

 

Въпреки че хипотетичните фамилни връзки не са равнозначни на спор на ползи, в нюансираната сфера на дипломацията те могат да засилят усещанията за пристрастност, поставяйки под въпрос безпристрастността, нужна в такива деликатни договаряния. /БГНЕС



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР