Прагматизмът на европейците ги води към престъпления срещу човечествотоСмята се,

...
Прагматизмът на европейците ги води към престъпления срещу човечествотоСмята се,
Коментари Харесай

Колониализмът по датски: пътят към измирането на инуитите

Прагматизмът на европейците ги води към закононарушения против човечеството

Смята се, че Втората международна война поставя завършек на евгениката - учението за селекцията във връзка с хората посредством възстановяване на генофонда на популацията. Загрижеността на нацистите за „ чистотата на расата “ приравнява това обучение, предопределено да се бори с явленията на дегенерацията, с крещящите закононарушения на нацистка Германия. Но това не защищити света от нови опити на „ съумелите и проспериращите “ да поправят генофонда на всички „ непълноценни “ хора.

Последният образец за това уродливо събитие е избухналият в Гренландия скандал с инуитите...

Историческа информация: в края на 10 век викингът Ерик Рижия е изпъден от Исландия за три години, откакто инцидентно убива своя комшия и няколко от робите си. Ерик взема решение да прекара изгнанието си на острова, който при ясно време беше едва забележим на запад от Исландия. През трите си години живот на острова той не срещна нито един локален гражданин, което му разреши да се счита за легален притежател на тази ледникова страна, която той назова Гренландия.

Появилите се там заселници интензивно търгуваха с Европа с моржови бивни, коноп, говежди кожи и тюлени. Те се научили да сушат риба и даже я изнасяли. И по този начин – доникъде на 14-ти век, до момента в който инуитите, нации на Северна Америка, пристигнали на острова не прогонват всички европейци през далечната 1350 година, През идващите 200 години инуитите ръководят безапелационно Гренландия.

Тогава Дания трансформира Гренландия в своя колония. Едва през 1953 година, когато е подписан актът за народен статут на Гренландия, островът става пълноправен индивид в границите на Кралство Дания и едвам през 2009 година Гренландия получава автономност във връзка с огромна част от своето ръководство и вътрешна политика. Гренландците в този момент са жители на Европейски Съюз заради обвързваните връзки на Гренландия с Европейския съюз, а гренландските инуити съставляват към 89% от популацията на Гренландия, съставляващо 57 695 души.

Но да се върнем в 1920 година, когато Дания, поотърсила се от Първата международна война, понатрупва „ сланинка “ и усеща близостта на жадувания повсеместен разцвет. Тогава социалдемократическият министър на публичните въпроси Карл Кристиан Щайнке споделя за първи път, че страната би трябвало да се избави от „ по-непълноценните “: „ Ние се отнасяме към по-непълноценните с всички грижи и обич, само че в подмяна желаеме едно просто нещо от тях - забраняваме им да се развъждат. “ написа той в книгата си " Социално обезпечаване за бъдещето ".

И след 9 години Дания беше първата в Европа, която одобри закон, съгласно който страната получи правото да стерилизира „ морално слабите “ – тук се включват и непокорните младежи, и нарушители, и „ непълноценните “ - последното включваше гренландските инуити. Процедурата за „ расова хигиена “ беше насилствена.

Но сходни опити не престават и след Втората международна война.

New York Times откри една от тези жертви. Ния Лайбърт сподели, че е била на към 13 години, когато отишла на доктор, мислейки, че е извикана за обикновен годишен обзор, само че вместо това й е сложено вътрематочно устройство (IUD). „ Това беше най-лошото нещо, което в миналото съм изпитвал в живота си “, сподели Либърт. „ Не можех да кажа на никого заради позор, виновност и боязън да не бъда осъждана от другите. “

Много инуитски деца по това време живееха в интернати или учебни общежития в цяла Гренландия, от време на време надалеч от фамилиите си. Те се усещаха толкоз изложени, уплашени и засрамени от прекарването, че даже не споделиха на родителите си за него. 61-годишната госпожа Лайбърт, в този момент психолог и деятел за правата на дамите, описа, че още не е била полово дейна, когато спиралата е била сложена и че болката се е усещала като ножове, които са били намушкани в нея.

Жертвите на " расовата хигиена " имат вяра, че са били измежду хилядите жертви на акцията на датското държавно управление за управление на растежа на локалното население на Гренландия и са поискали отплата за страданието, което са претърпели.

„ Никой от тях не е дал единодушие, даже не бяха запитани нито им е казано нещо “, споделя Мадс Пръминг, юрист, представляващ група от 67 дами, някои от които са били малолетни по това време. Миналата седмица той подаде жалбата им до кабинета на датския министър председател Мете Фредериксен. Остава неразбираемо на какъв брой дами и девойки са вградени спирали без тяхното единодушие.

Въпреки това, съгласно следствие на датския ефирен оператор DR, се пресмята, че почти 9000 дами са били подложени на здравна операция сред 1966 и 1970 година По това време „ модернизацията “ на постколониалната Гренландия е в разгара си. Правителството на Гренландия пресмята, че до края на 1969 година 35% от дамите на острова, които евентуално биха могли да имат деца, са били подложени на стратегия за IUD.

Проучване от 1972 година на здравен чиновник в южна Гренландия разказва програмата като сполучлива, защото повишаването на популацията на Гренландия, което е „ прекалено “ спрямо останалата част на Дания, е понижено. Ако от 1965 до 1970 година в Гренландия са родени 8090 деца, то през идващите пет години те са единствено 4926, т.е. с 40% по-малко. В Копенхаген потриха ръце – огромни икономии от обществени заплащания.

Пътят към изгубването на инуитите, проправен тогава от Дания „ с най-хубави планове “, понижи на половина раждаемостта измежду локалното население на архипелага. Сега 67 ищци, минали през това „ мероприятие “, търсят обезщетение от датската страна в размер на по 42 000 евро. Комисията, основана да проверява геноцида в Гренландия, би трябвало да разгласява констатациите си през 2025 година

Но нейният отчет за историята на „ специфичните грижи “ за инуитските дами ще бъде изнесен в Кристиансборг, някогашния кралски замък в Копенхаген, където в този момент заседава Народното събрание. След като го изследва, държавното управление ще реши дали да му даде по-нататъшен ход или не. И дали би трябвало страната да се извини за стореното?

Тази история подсещаше за различен акт на колониалното завещание на Дания в Гренландия, когато гренландските деца бяха отделени от фамилиите си и изпратени в Дания за „ превъзпитание “. Това се случи през 1951 година След година и половина в Дания множеството от децата бяха върнати в Гренландия, с цел да живеят в сиропиталище, ръководено от датския Червен кръст, отделени от фамилиите си и неспособни да приказват родния си език. Гренландците ги смятаха за чужденци. Половината от групата продължи да развива психологични болести или проблеми със злоупотребата с субстанции.

От 22 деца, отнети от родителите им и отведени в Дания, през днешния ден са живи единствено шест. Те упрекнаха датската страна в нарушение на съществуващото датско законодателство и правата на индивида, в това число правото на ищците на персонален и фамилен живот според член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), и в този случай датското държавно управление към този момент се извини и се съгласи да заплати на всяка такава жертва към 250 000 крони или към 35 100 $.

Датските управляващи взеха решение да икономисат пари и тук...

Оказва се, че цивилизована Европа даже след Хитлер продължава да „ усъвършенства породата “ посредством дезинфекция на дамите. От 1979 до 1989 година в Чехия - циганките. До края на 80-те години в Швейцария - хората с умствена назадничавост и роми.

Най-дълго в тази област работи просперираща Швеция - от 1906 до 1975 година Съгласно закона „ за чистотата на расата “ интервенцията се прави на жители с умствени увреждания, наследствени болести и хора от смесена раса. Съгласие не се изискваше – законът беше в действие. Програмата беше следена от Държавния институт по расова биология.

И въпреки всичко възмущението, обхванало Дания от случая с инуитите, не значи, че към този момент няма „ метрополия “, която да желае да поправя генофонда на своите „ колонии “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР