Прагът на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се

...
Прагът на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се
Коментари Харесай

Вдигат прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв., ДПС вдигна обсъждането на ниво Европейски съюз

Прагът на облагаемия годишен оборот за регистрация по Данък добавена стойност се усилва от 50 000 лева на 100 000 лева от идната година, реши през днешния ден Народното събрание с признатите на второ четене промени в Закона за налог върху добавената стойност. В рамките на разискването на измененията в Закона за Данък добавена стойност не бе признато обаче предлагането на зам.-председателя на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Йордан Цонев облагаема доставка с нулева ставка с място на осъществяване на територията на страната да е и доставката на ваксини въобще, а освен доставката на имунизационни средства против COVID-19 и услугите, директно свързани с тези ваксини, както е сега.

Предложението аргументира и икономическият специалист на Движението доцент Петър Чобанов, някогашен министър на финансите. Идеята на Движение за права и свободи е освен коронавирус имунизациите, само че и всички, които са във имунизационния календар, да бъдат обхванати от измененията в Закона за Данък добавена стойност. Идеята е те да бъдат с нулева ставка, защото са доста значими за здравето на хората и не заслужават усложнението и оскъпяването, което облагането с Данък добавена стойност основава.

„ В момента обстановката е такава, че до 31 декември имаме нулева ставка във връзка с имунизациите за Ковид, само че за жалост виждаме, че обстановката с пандемията към момента не е позволена. И като цяло виждаме, че сега броят на инфектираните се усилва освен в България, а и в Европа “, разкри Чобанов. Затова съгласно него нулевата ставка (дерогацията от естествения размер на ДДС) би трябвало да се резервира най-малко до 31 декември тази година.

Доц. Петър Чобанов счита, че и на европейско равнище би трябвало да се подхващат нужните дейности този период да бъде продължен и през идната година. „ Ясно е, че ние като народен парламент и тук като ръководство, като цяло в страната, би трябвало да се съобразим с европейските условия. Но нищо не пречи и ние да бъдем, в присъединяване на изпълнителната власт по съответните формати на Европейския съюз, основатели на сходна смяна “, сподели Чобанов.

Той желае страната ни да бъде основател на смяната на равнище Европейска комисия, тъй като сега няма по какъв начин смяната да се одобри единствено в България, защото ще влезем в несъгласие със съществуващи европейски правила. „ Но по тази причина обърнахме внимание на този въпрос и нашето предложение, в действителност на равнище изпълнителна власт, е да се подхващат нужните дейности и да се инициира най-малко полемика в съответните европейски формати и да се обърне внимание на този доста значим проблем “, акцентира доцент Чобанов.

Другите оферти, които бяха оттеглени, засягат някои неуредени въпроси по-отношение на това, че прагът за регистрация се подвига на 100 000 лв., само че за дерегистрация остава на 20 000 лв.. Тоест в случай че подвигаме единия предел е разумно да помислим и във връзка с другия предел, тъй че да има взаимност, някаква смяна и там, разясни Петър Чобанов, като добави, че сходни промени може да се предизвикват и през есента с данъчните закони за идната година.

Това, което депутатите отложиха, е да се облекчат изискванията и условията за регистрация на физически лица по Данък добавена стойност, защото сега физическо лице, което има възнаграждения, надхвърлящи прага за регистрация в границите на 12 месеца, би трябвало да се записва по Данък добавена стойност. Това би трябвало да стане по-негова самодейност, само че пътят за регистрация е много комплициран, изясни доцент Петър Чобанов. Изисква се доста документи, а множеството от нея явно е недостъпна за физическото лице. Тоест съответният адресат на възнаграждения нямам по какъв начин да знае, че ще надвиши този предел или рядко може да си направи сходна сметка. Не си води счетоводство през това време на физическо лице, няма и условия за това. Когато пристигна време да бъде записано по Данък добавена стойност, на това лице му се изискват всички тези документи, с които то не разполага.

„ Изисква му се достъп до банкови сметки за последните 5 години, без значение, че срокът е една година и редица други документи, които на процедура слагат в неравностойно състояние физическото лице и то рискува да не бъде записано по Данък добавена стойност без значение, че е надхвърлило прага и да бъде санкционирано по тази причина, че не може да даде тези документи с които то по този начин или другояче не разполага “, посочи специалистът от Движение за права и свободи.

Според него през есента, когато още веднъж се обърне внимание на този въпрос, е належащо, да се направи всичко допустимо регистрирането и дерегистрирането на физически лица да бъде в по-облекчен режим, с което да се понижи и административната тежест.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР