ПП- ДБ започват разговори за промяна в Конституцията, стана ясно

...
ПП- ДБ започват разговори за промяна в Конституцията, стана ясно
Коментари Харесай

ПП-ДБ започват разговори за промяна в Конституцията

ПП- Демократична България стартират диалози за смяна в Конституцията, стана ясно от изказвания на представители на обединението в Народното събрание.

Кирил Петков: Беше взето решение, че няма да подкрепим първи мандат. Ние виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България, с цел да не се отиде на шести избори. Факт - през днешния ден джентълменското съглашение беше изпълнено и правната комисия ще работи. От последните дни ние сме изплашени доколко е завладяна българската прокуратура. Нито една замяна на човек не взема решение същинския въпрос. Започваме усилена работа за промяна на Конституцията.

Христо Иванов: Трябва да решим казуса със законността. Това изисква решителна смяна в модела на ръководство на прокуратурата. Ние започваме диалози с всички сили с цел да тестваме съществуването на парламентарен консенсус за преструктуриране на Висш съдебен съвет - да бъде разграничена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да има социална квота и публичен надзор и в съдийската гилдия да има старта различен за самостоятелност. Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се лимитират кадровите пълномощия на основния прокурор. Позволява му се в този момент на прокурора да държи значими каузи на трупчета, това би трябвало да бъде прекъснато, прокуратурата би трябвало да бъде вкарана в рамките на законността. Обмисляме да има директна конституционна тъжба, преосмисляне на института на служебните държавни управления, с цел да сме сигурни, че единствено ще провеждат избори, а не да има квазипрезидентски режим, какъвто виждаме в този момент. Така това държавно управление освен ще реше моментната рецесия, а и ще реши дълбоките рецесии.

Атанас Атанасов: Политическата рецесия оголи доста проблеми. В България закона не се ползва еднообразно за всички. Трябва да бъдат признати такива промени, че да се получи синхрон сред правосъдната и изпълнителната власт, с цел да се ползва еднообразно контролът. На тази стадий се вижда, че има такива, които смятат, че върху тях не маже да се ползва надзор.

Христо Иванов: Целта е не просто да се смени Гешев, а моделът, който разрешиха Гешев, Цацаров, Филчев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР