ПП-ДБ предлагат и въвеждане на единна система за случайно разпределение

...
ПП-ДБ предлагат и въвеждане на единна система за случайно разпределение
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта: ПП-ДБ с трета поправка на Закона за съдебната власт заради разследването на Сарафов


ПП-ДБ оферират и въвеждане на единна система за инцидентно систематизиране на делата в правосъдната система

„ Продължаваме промяната-Демократична България “ са внесли трети подред промени в Закона за правосъдната власт, с които да се задължи прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да назначи обвинител за следствие на сигналите против и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов в битието му на заместител на отстранения от Висш съдебен съвет Иван Гешев.

Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Най-важното във импортираните промени е частта, че механизмът за следствие на основния прокурор се отнася с идентична мощ и за неговите заместници. Именно това блокира процеса преди 2 седмици, когато Висш съдебен съвет разгласи, че не може да назначи арбитър Даниела Талева като прокурор по следствието на обвинител номер 1, защото в правосъдния закон е пропуснато да се каже, че с изключение на основния, той може да проверява и неговите заместници.

Проблемът беше, че сигналът, по който би трябвало да работи арбитър Талева като прокурор по следствието, е за имотното положение на близки до Борислав Сарафов в качеството му на заместител на основния прокурор. Записано е още, че „ осъществените дейности до този миг резервират своето деяние “, което значи, че изборът на арбитър Талева за следствието против Сарафов е годен.

„ ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от всевъзможни мними оправдания за започване на следствие за закононарушения на основния прокурор и заместниците му “, написа във фейсбук Лена Бориславова. Тя разгласява и на измененията.

От тях става ясна и друга залегнало промени - прокурорът по следствието на основния и заместниците му да не се избира с Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) за инцидентно систематизиране, а с чисто нова.

Уточнява се също, че тя ще проработи в период до шест месеца от влизането в действие на измененията, като до тогава се ползват настоящите системи за инцидентно систематизиране. Във фейсбук страницата си националният представител от ПП-ДБ Божидар Божанов разяснява, че системите за инцидентно систематизиране на каузи в правосъдната власт са дълготраен проблем.„ Системите за инцидентно систематизиране на каузи в правосъдната власт са дълготраен проблем - променяни са многократко и всякога в тях липсва доверие, постоянно основателно.

С (пред)последните промени в Закона за правосъдната власт въведохме условие на криптографски гаранции за инцидентния избор (напр. дипломиран времеви щемпел и/или верижно хеширане на направените разпределения).

Само че в правосъдната система има най-малко три настоящи системи за инцидентно систематизиране. Одитирането на всички и поддържането им в съответен тип е ненужно и неефективно изпитание.

Затова през вчерашния ден, след отхвърлане на ветото на президента, в което имаше възражения във връзка със инцидентното систематизиране на преписките за следствие на основния прокурор, внесохме нови промени, с които се вкарва единна система за инцидентно систематизиране, която ще се употребява от всички, през потребителки интерфейс или през длъжностен подобен (API).

Идеята ми, която може да се разпише в наредбата към закона, е системата да е разпределена, с гаранции за случайност на числата, с обществен и одитиран първоначален код, с проследимост и гаранции против замяна на данни. Само по този начин ще могат да отпаднат съмененията за операции “, написа той. 



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР