ПП-ДБ извадиха силен кандидат за кмет на София и успяха

...
ПП-ДБ извадиха силен кандидат за кмет на София и успяха
Коментари Харесай

За Васил Терзиев, дядо му и ДС

ПП-ДБ извадиха мощен претендент за кмет на София и съумяха да привлекат и " Спаси София "  да го поддържа. Това значи, че на локалните избори наесен софиянци ще имат ясна опция на 15-годишното ръководство на столицата от ГЕРБ. Хората желаят промяна на ръководството в столицата и други огромни градове, както демонстрират скорошни социологически проучвания. Това прави възможностите на претендента на ПП-ДБ за кмет на София много съществени. 

За Васил Терзиев, дядо му и татко му

В тази обстановка е разбираемо, че Васил Терзиев - един от основателите на " Телерик "  и сполучлив млад предприемач - стана обект на много масирана офанзива от околните до ГЕРБ медии и представители. Тъй като в неговата кандидатура мъчно се откриват недостатъци, офанзивата беше фокусирана върху членове на фамилията му - дядо му (генерал от ДС), татко му (свързан с ДС) и така нататък Тази офанзива удари сензитивна струна и у някои от гласоподавателите на ПП-ДБ, които обичайно са били най-радикалната съпротива на въздействието на Държавна сигурност в българския политически живот и са упорствали за лустрация.

Генерираната сила в медиите и обществените мрежи надали ще е сериозен удар по кандидатурата на Васил Терзиев. По-вероятно е да го направи по-разпознаваем, което ще му е от изгода, защото е ново лице в политиката. Но по-важното е, че тази офанзива не би трябвало да му навреди, защото не се основава на положителни причини.

Основното е, че на Васил Терзиев, който е бил на десетина-дванадесет години при рухването на комунизма, не може да му бъде вменявана виновност за дейностите на Държавна сигурност или за въздействието ѝ по време на българския преход. Едно такова вменяване единствено по себе си е проблематично, най-малкото тъй като е лицемерно. В последна сметка в българските медии от заран до вечер шестват най-разнообразни представители на Държавна сигурност, които персонално (а не посредством роднини) са взели участие в нейната активност. Някои от тях са били/са водачи на партии. Тези обстоятелства не може да не са видяни от ГЕРБ, които управляваха страната през по-голямата част от последните десетина години и освен не направиха нищо, с цел да поправят тези трендове, само че се и коалираха с партии, ръководени от някогашни Държавна сигурност фрагменти. Сега обаче дядото на претендента от ПП-ДБ се показва като голям политически проблем.

Разбира се, Терзиев би трябвало да е подготвен да дава отговор на въпроси за фамилията си, в случай че те се отнасят до отношението му към комунистическото минало. Той към този момент обясни общата си позиция на отричане на комунистическия режим, само че ще би трябвало да приказва със своите евентуални гласоподаватели и да ги убеди, че в негово лице те ще намерят съдружник за разделянето на България с рецидивите на комунистическото ѝ наследство.

Терзиев може да се включи в решаването на казуса с Държавна сигурност

България има проблем с Държавна сигурност, само че този проблем не може да се стоварва на главата на някого поради дядо му. Проблемът на страната е в формалното отношение към Държавна сигурност предишното. Както към този момент стана ясно, това отношение е амбивалентно и има политически партии, интелектуалци, медийни персонажи и други обществени фигури, за които Държавна сигурност освен не е проблем, само че те са подготвени да оправдаят съществуването и активността ѝ. Васил Терзиев не е част от този проблем, само че би могъл да се включи интензивно в неговото решение като кмет на София. Правомощията на кмета са свързани най-много с градоустройството, само че е значимо по какъв начин обществени лица приказват и какви позиции заемат.

Държавна сигурност е единствено част от казуса с комунистическото минало. Все още има доста българи, за които руската окупация след Втората международна война е " избавление ". Нелепият монумент на това " избавление "  все още стърчи в центъра на София - подобни има и в други огромни градове. Време е за преместването най-малко на софийския в музея на тоталитарното изкуство. Терзиев може да оказва помощ в този развой, както, несъмнено, и ПП-ДБ и ГЕРБ, чиито позиции би трябвало да са ясни по този въпрос.

Всъщност, в случай че офанзивите против Терзиев бяха стимулирани от същинско предпочитание България да обясни отношението си към Държавна сигурност и комунистическото минало, те несъмнено щяха да са потребни. Но казусът е, че те целят по-скоро да уязвят един мощен претендент, имащ огромни шансове за триумф. Затова и нападките са мощно персонализирани, стигащи до неуместни структури като груповата родова отговорност. България обаче не е кланова съобщност, а република от човеци, които могат да имат и сериозно отношение към позиции и каузи на хора, с които са кръвно свързани. Никой не трябва да бъде каран да се отхвърля от роднините си, както в Съветска Русия. Но и никой не може да бъде пришиван автоматизирано към тях и наследството им.

От самият Васил Терзиев, както и от партиите, които стоят зад него, зависи по какъв начин ще се разие акцията му. Хубаво е, че той беше оповестен по-рано, с цел да има време хората да го опознаят. Възможностите му за краен триумф са налице, само че общуването с гласоподавателите ще е решаващо. И в това другарство ще са значими както концепциите за бъдещето на София, по този начин и отношението към комунистическото минало. И двата въпроса ще са от огромна значимост.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР