Позволявам си да се обърна пряко към вас, защото се

...
Позволявам си да се обърна пряко към вас, защото се
Коментари Харесай

Ивайло Дичев пред Dir.bg: Европа не се разпада, Макрон драматизира, за да ни предизвика

" Позволявам си да се обърна директно към вас, тъй като се постанова ". Така, в своя публикация, оповестена по едно и също време в 28-те страни от Европейски Съюз, френският президент Еманюел Макрон се обърна директно към " жителите на Европа ". Направи го през главите на техните водачи и представители, като с този необикновен ход изиска да се показа като труженик за проевропейския лагер, подчертаха в мненията си анализатори и политически водачи.

В същото време Европейската национална партия ще разисква дали да изключи от редовете си или да замрази участието на ръководещата унгарска партия Фидес на премиера Виктор Орбан.

Ще донесе ли новата визия на Макрон " европейско възобновление "? Защо Орбан ядоса ЕНП? На тези въпроси търсим отговор от проф. Ивайло Дичев.

- Г-н Дичев, френският президент предлага редица промени в Европа, тъй като " от Втората международна война Европа насам в никакъв случай не е била по-необходима, в сравнение с е в този момент. И в никакъв случай не е била по-застрашена ". Прав ли е, съгласно Вас? Как да тълкуваме апела му за повече Европа през днешния ден? И от какво е толкоз доста застрашена Европа? Той показва Брекзит като образец и разследване, само че единствено Брекзит ли има поради като претекст?

- Не, Европа не се разпада, Макрон драматизира, с цел да провокира реакцията на нас, европейските жители. Брекзитът, съгласно него демонстрира, че са неистина лесните решения - един път да се отървем от Европа и ще сме по-добре. В вероятността на федерализма, който изповядва френският президент, напускането на Обединеното кралство даже е късмет за Съюза, тъй като то обичайно е срещу всевъзможни хрумвания за политическо доближаване. Всъщност най-опасен е блокажът на Европейски Съюз: всички приказват, че би трябвало смяна, а никой не е подготвен за нея. Малко като нашите " промени " - доста приказваме, дори партии кръщаваме, малко ги вършим.

Ако популистките партии стигнат 33% в новия Европарламент, те ще могат да блокират всякакво решение. И ще повтарят: желаеме друга Европа, а в това време ще се облагодетелстват от тази - Орбан ще раздава европари на доближените си, Салвини ще си надува недостига, българската прокуратура ще образува каузи против който реши.

- Ако си позволим да " групираме " някои от препоръчаните промени, няколко от тях идват на живот, с цел да " пазят демокрацията ", като да вземем за пример основаване на " европейска организация за отбрана на демокрациите ", " възбрана за финансиране на политически партии от непознати страни ", отбрана от цифровата ненавист. Как ще коментирате тези оферти? От кого и по какъв начин би ни защитавала такава организация?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР