Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да

...
Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да
Коментари Харесай

Йеромонах проговори за изгонените свещеници, намеси и НАТО: Кремъл грозно ги употреби!

Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа единствено положителни думи за тях. Това съобщи по Нова телевизия игуменът на Църногорския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ” йеромонах Никанор.
„ Те са доста сърдечни и постоянно усмихнати хора “, добави той.
„ Можеше напълно безшумно и умерено да изоставен. Вместо това, за жал не България и не българската черква, надигна ужасяващ писък. Много неприятно! Четем за тях и в гръцки духовни уеб сайтове, а евентуално и в Западна Европа. Бяха използвани от своите си ”, разяснява свещеникът.
„ Това не са страшни хора, като тези шпиони, за които съм гледал по малкия екран по „ Студио Х “. Изпълняват си отговорностите на чиновници на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката й. Патриаршията е оръдие в ръцете на съветската страна. Аз като българин нямам съображение да се колебая в ДАНС и други наши служби. Ние би трябвало да бъдем патриоти ”, добави той.
„ Националната сигурност на България не е нещо настрана взето. България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност ”, разяснява йеромонахът.
„ В прилежаща Северна Македония бяха предложения да изоставен за това, тъй като Руската черква организираше там една доста странна политика да предотврати приемането на каноничен и легален от църковна позиция томос за автокефалия на тяхната поместна православна черква, оставяйки единствено с томоса, който им издаде сръбската патриаршия ”, изясни той.
„ В момента църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от сръбската православна черква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия ”, сподели Никанор.
„ На какъвто и да е междуправославен конгрес Македонската черква няма да седне. Това значи, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там очевидно Руската черква се намесва по метод, по който Македонската страна към този момент прави оценка като неприемлив. Оттам насетне е доста елементарно да си представим, тъй като те са били предложения да изоставен и от България “, добави той.
„ България и Северна Македония са съдружници в НАТО. Много ясно, че няма по какъв начин един човек, който е на наша територия, само че прави нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на прилежаща държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто ”, сподели още йеромонахът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР