Познатият икономист Питър Шиф, известен със скептицизма си към криптовалутите,

...
Познатият икономист Питър Шиф, известен със скептицизма си към криптовалутите,
Коментари Харесай

Биткойн ETF-ите са чисто и просто казина според Питър Шиф

Познатият икономист Питър Шиф, прочут със скептицизма си към криптовалутите, още веднъж провокира полемики в Биткойн общността с неотдавнашните си мнения в известна обществена медия.

Тъй като упованията към евентуалното утвърждение на голям брой спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF), регистрирани в Съединени американски щати, доближават трескава степен, Шиф още веднъж изрази мнението си за Биткойн като несполучлива цифрова валута, наблягайки нейната съществена прелест като умозрителен актив.

Последните му забележки подчертаха опасенията, че в случай че тези препоръчани ETF получат зелена светлина, те ще привлекат най-вече нова вълна от спекуланти, като я оприличи на присъединяване във форма на хазарт.

Тази позиция идва на фона на прозренията, споделени от опитния публицист Чарлз Гаспарино, който съобщи мислите на водещи адвокати в региона на скъпите бумаги по отношение на неотдавнашната внимателна позиция на Гари Генслер, ръководител на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC), във връзка с криптовалутите. Правните специалисти допускат, че тези предизвестия може да са сигнал за идно утвърждение на Биткойн ETF-и.

Представянето на Биткойн от страна на Генслер като умозрителен и неустойчив актив, правейки паралели с фиатни валути с нестабилни основи като аржентинското песо, го разграничи от другите цифрови активи. Той акцентира евентуалните регулаторни опасности, подбудени от държавни намеси, и посочи опасенията за противозаконни действия, публикувани в крипто сферата.

Въпреки тези внимателни забележки наподобява, че SEC е подготвена да даде зелена светлина на тези ETF-и. Шиф, пореден критик на Биткойн, настойчиво показва подозренията си освен по отношение на самата криптовалута, само че и по отношение на регулаторните органи, които я следят. През октомври 2021 година той обществено осъди утвърждението на Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) за ETF за фючърси върху Биткойн, като се застъпи за цялостното унищожаване на SEC.

Шиф твърди, че утвърждението на такива ETF-и се възприема подвеждащо като държавен щемпел за утвърждение на Биткойн – разбиране, на което той изрично се опълчва.

Икономистът твърдо има вяра, че вложението в BTC, без значение дали директно, посредством фючърси или посредством спот ETF, всъщност е форма на умозрителен хазарт.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР