Познат рефрен след всяко масово убийство в САЩ - дали

...
Познат рефрен след всяко масово убийство в САЩ - дали
Коментари Харесай

Масовите убийства в САЩ: ще се промени ли нещо

Познат рефрен след всяко всеобщо ликвидиране в Съединени американски щати - дали този път ще бъде друго? Дали възмущението от насилието ще наложи политически дейности, както стана в Обединеното кралство след Дънблейн, в Австралия след Порт Артър и напълно неотдавна в Нова Зеландия след Крайстчърч?

Сред деятелите за надзор върху огнестрелните оръжия се следи известно примирие, когато някой нов случай се появи във водещите вести. Щом като публичното мнение не наложи дейности след стрелбата в Нютаун, Кънектикът, през 2012 година, когато в учебно заведение бяха убити 26 души, в това число 20 деца, то тогава в никакъв случай няма да има смяна. Ако двойната покруса в Ел Пасо и Дейтън докара до нещо друго, за това ще има няколко вероятни пояснения.

Насилие на бели националисти

На последните всеобщи стрелби в Съединени американски щати бяха приписани разнообразни аргументи - недоволни младежи (Паркланд и Санта Фе), душевно заболяване (Анаполис), трудов спор (Вирджиния бийч) и фамилен разкол (Съдърланд спрингс). За най-кръвопролитния в историята на Съединени американски щати подобен случай - стрелбата на музикален концерт в Лас Вегас с 58 убити - още не е открит претекст.

В случая обаче в този момент всички доказателства сочат, че стрелбата в Ел Пасо е обмислен политически акт, подтикнат от бяла националистическа изразителност, която става все по-видима в актуалната политика на Съединени американски щати. Тя наподобява повече на стрелбата в синагога в Питсбърг през октомври, провокирала полемика за надигащия се в Съединените щати антисемитизъм, или насилието в Шарлотсвил от 2017 година, което послужи като стряскаща демонстрация на мощта на актуалното бяло супремасистко придвижване.

Въпреки че обвиненият за стрелбата Патрик Крузиъс към момента не е обвързван изрично с манифеста, пуснат в интернет малко преди офанзивата, обстоятелствата сочат в една посока. Той не е направил нападението в родния си град. Той е карал минимум осем часа от северен Тексас до място на няколко благи от границата с Мексико и е разкрил огън в комерсиална зона, посещавана от доста хора от латиноамерикански генезис.

Правоохранителните органи споделят, че третират проблема като епизод на " вътрешен тероризъм ". Това слага случая право в центъра на настоящия спор за имиграцията, сигурността по границата и националната еднаквост. В предишното американците са се чудели по какъв начин е допустимо млади мъже да бъдат въвличани в политическо принуждение в други елементи на света. Сега те сами виждат, че това може да става и в родната им страна.

Естеството на офанзивата може да докара до преосмисляне на вътрешната опасност, която съставляват войнствените бели националисти и на методите за тяхното въздържане, в това число посредством нови ограничения за надзор върху огнестрелните оръжия. Демократите бързо изрекоха порицания, само че и отдясно имаше гласове, които насочиха предизвестия.

Сенаторът от Тексас Тед Круз, състезавал се с Тръмп за президентската номинация на републиканците през 2016 година, осъди фанатизма на стрелеца против латиноамериканците и назова насилието " непоносим акт на тероризъм и бял супремасизъм ". Ръководителят на щатската поземлена комисия в Тексас Джордж П. Буш, наследник на съперника на Тръмп за номинацията на републиканците през 2016 година Джеб Буш, направи изказване, в което сподели, че " белите терористи " са " действителна и непосредствена опасност ". Ако се ускорява консенсусът, че тук има опасност, изниква въпросът по какъв начин да му се противостои.

Огнивото на президентската политика

На левите не им трябваше доста време, с цел да посочат, че Доналд Тръмп и други републиканци на избираеми длъжности употребяват изразителност, която евентуално е подтикнала белия националист да убива. Президентът неведнъж е наричал " инвазия " идването на мигранти без документи и е казвал, че европейската имиграция трансформира " тъканта на Европа ", само че не в " положителна посока ".

На протест във Флорида през май, когато президентът се чудеше по какъв начин да бъдат спрени мигрантите без документи, човек от тълпата извика: " Застрелвайте ги! ". Тръмп отговори на тези думи с смешка.

Само доскоро повече от един месец сенаторът от Тексас Джон Корнин написа в " Туитър ", че през предходната година в щата са се заселили " близо деветима латиноси на всеки спомагателен бял гражданин ".

Разбира се, рецензиите във връзка реакцията на републиканците - или неналичието на такава - на всеобщите стрелби не са нещо извънредно. Сега разликата е в това, че рецензиите бяха подсилени от акцията за първичните президентски избори на демократите. Въпреки че има повече от половин година до стартирането на първите бюлетини, акцията и дебатите навлязоха в сериозна фаза. Кандидатите, които са повече от 20, имат тласък да се разграничат от групата, която нападателно приканва за нови ограничения за надзор върху огнестрелните оръжия и жигосва това, което възприема като подбудителска расистка изразителност.

Бето О`Рорк, който е родом от Ел Пасо, към този момент хвърли виновността за нападението върху президента. Пийт Бутиджеж, кметът на Саут Бенд, щата Индиана, съобщи, че идеологията на белия националистически тероризъм е извинявана на " най-високите равнища на нашето ръководство ".

Почти всеки претендент обаче излезе с някакъв нов апел за надзор върху огнестрелните оръжия.

Сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, който предлага национална стратегия за лицензиране на огнестрелните оръжия, сподели, че " ние имаме властта да спрем това ", само че решенията са блокирани от " безгръбначни политици и хора, които лобират за корпоративното оръжейно лоби ".

На дебатите на демократите предходната седмица в Детройт тематиката бе наранена единствено за малко. Вниманието на обществеността, изострено от стрелбите, и директният паралел, който претендентите вършат с президента, обаче подсигуряват, че най-малко в близко бъдеще видни хора ще приканват за деяние. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР