Позицията на Румен Радев за военна помощ за Украйна е

...
Позицията на Румен Радев за военна помощ за Украйна е
Коментари Харесай

Позицията на Румен Радев за Украйна е позорна. Защото допуска, че Русия ще победи

" Позицията на Румен Радев за военна помощ за Украйна е позорна. Позорна е, тъй като в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този спор и че е обикновено и добре Русия да победи в този спор. Аз считам, че Украйна ще победи и ние би трябвало да й помогнем. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат васални добавки. Ние няма да допуснем това ".

Думите са на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, изречени по време на първата конференция на " Продължаваме промяната " като партия. Василев е и съпредседател на новата групировка. Конкретният мотив е казаното от президента по-рано през днешния ден по адрес на държавното управление. Радев оправи рецензии към държавното управление, които удивително съвпадаха и с оценките на някогашния министър председател Бойко Борисов, зададе и въпрос " чии ползи пази " ръководството - във връзка и военна помощ за Украйна, и едностранния акт за прекъсване на газовите доставки от " Газпром " за България и Полша. 

 

Премиерът Кирил Петков разгласи, че партията му е взела ясно решение да поддържа с гласоподаване в Народното заседание даване на държавна военна помощ на Украйна. Декларира още, че " Политическа партия е партия,която ще пази напълно българския интерес. Независима, свободна, просперираща България. За страдание Русия е третирала България като пета колона. Има политически и стопански кръгове в България, които директно пазят нейните ползи ". 

Асен Василев назова акта на " Газпром " против България  " икономическа война ". 

" В политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим спор, не търсим война, само че когато тя пристигна на нашия предел – ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се пробва да ни споделя какво да вършим, някой се пробва да ни насилва, пробва се да ни изнудва, завърши. В този спор България ще помогне на страната, която се бори против агресора и това би трябвало да е ясно ", съобщи вицепремиерът. 

България е почнала подготовка за прекъсване на съветския газ още през февруари, заяви още Асен Василев. По думите му до момента години наред така наречен гръцка връзка и забавеният й градеж е употребена като опрощение да не се диверсифицират доставките на синьо гориво не от Русия. 

" От южна посока ние можем да доставяме към 20 милиарда куб. метра газ годишно - около 2 милиарда през Гърция и останалите – посредством интерконекторите към Турция ", изясни Асен Василев. По думите му България е резервирала количества на LNG терминалите по този начин, че в рамките на 24 часа да може да се реагира с алтернативни доставки.

" Сега тук стои въпросът за какво това не беше направено от едни предходни държавни управления, които сякаш ни диверсифицираха на 100% ", сподели кой, визирайки изказване на Бойко Борисов от 2021 година, когато самичък афишира диверсификацията за завършена изцяло.

В момента даже се разтоварват количества полутечен газ за България, съобщи Василев. И напомни историята със промяната на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов:

" Помните, че се подвигна писък за какво Николай Павлов беше остранен от “Булгаргаз ”. Да ви го разбираем просто – има контракт за азерски газ за 1 милиарда куб. метра на година. За първите 3 месеца на 2022 година цената му щеше да е 2 до 3 пъти по-ниска от тази на съветския газ. Г-н Павлов в края на септември 2021 г. доброволно се отхвърля от 60% от доставките на азерски газ до юни тази година. Оправданието е неналичието на гръцката връзка. Това не е инцидентно ". 

През септември - още като длъжностен министър, Василев е изискал договорите на " Булгаргаз ", станало е  ясно, че може да се достави газ по различно трасе и все пак Павлов посписва документите за отвод от количества от Азербайджан. " Щетата е сред 500 000 и 1 млн. лв. дневно ", пресметна вицепремиерът. И напомни, че още тогава МВР е събрало данни по този случай, те са в прокуратурата. Но от средата на януари тя не е направила нищо по въпроса. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР