Позицията на Пекин остава неясна и мълчалива на фона на

...
Позицията на Пекин остава неясна и мълчалива на фона на
Коментари Харесай

Проф. Аврам Агов: Войната в Европа може да има стратегически последици за Азия

Позицията на Пекин остава неразбираема и безмълвна на фона на реакциите на другите страни. Това сподели в изявление за БНР проф. Аврам Агов, академични учител във Ванкувър, Канада. В коментара си по обстановката в Украйна той предвижда, че Китай „ по-скоро ще стои настрани, което също е тип позиция – мълчанието е тип поддръжка “ и не могат да се чакат решителни дейности.
„ По-скоро Китай се дистанцира от войната на Русия. Пекин даже е шокиран от масираната атака в Украйна и в този момент търси съответен звук и отговор “, уточни Агов в предаването „ Събота 150 “.

Според Агов Китай показва „ схващане на съветската позиция, само че не и одобрение на нападателните дейности в Украйна “.

„ Една от аргументите Путин да предприеме тази хазартна стъпка, започвайки войната, е стратегическата настройка в света, включваща калкулацията за привидната уязвимост на Америка и Европа да възпрат Русия и също околните връзки с Китай. Което обезпечава на Путин аварийни стопански варианти при лавината от наказания , които се чакат против Кремъл. “

„ Имайки гърба на Китай, стопански, той е по-уверен в своите офанзивни дейности в Европа. И въпреки и недиректно, по някакъв метод Китай би подкрепил Русия, даже единствено с продължение на пазаруването на артикули, изключително енергийни артикули от Русия. “

 Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин Снимка: ЕПА/БГНЕС

В поръчките, отправени при започване на Олимпиадата от двамата водачи – Владимир Путин и Си Цзинпин, проф. Агов вижда аналог на алианса сред Съветския съюз и Китай през 50-те години на предишния век , само че с замяна на функциите – в този момент Пекин е старшият сътрудник.

Войната в Украйна може да отклони вниманието на Вашингтон от Индо-тихоокеанския басейн и да облекчи стратегическия напън върху Китай като най-големия съперник на Съединени американски щати, счита Агов.

Няма директен паралел сред Украйна и Тайван, само че войната в Европа може да има стратегически последици за Азия . “

Тайван е най-големият дразнител в връзките сред Вашингтон и Пекин. По думите му от края на Втората международна война „ това остава като неуреден проблем и част от огромния разлом в Азия “, посочи преподавателят.

Въпреки че сме очевидци на нова Студена война, а може би таман поради това, има гласове в Америка, които приканват за доближаване както с Русия, по този начин и с Китай , уточни още в разбора си проф. Аврам Агов.

„ Буш-младши, Обама, Тръмп, Байдън – всички опитваха преформулиране на връзките с Русия, само че не с необикновен триумф . Интересно е това, което се случи по време на администрацията на Тръмп, който говореше с почит за Путин и беше упрекван за прекомерно близки връзки с него, даже разследван за нерегламентирани връзки с Кремъл, което се оказа погрешно, само че подкопа неговия опит да направи някакво доближаване с Русия. “

Никсън сътвори антисъветски пакт с Китай, в този момент е ред на антикитайски пакт с Русия съгласно една от линиите на мислене във Вашингтон, добави Агов.

„ Защото Китай е най-големият противник на Съединени американски щати в световен мащаб, не Русия. Но поради съветската инвазия против Украйна в този момент, тази тактика би трябвало да изчака . “

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР