Позицията, че валутният борд представлява последната стъпка на присъединяването на

...
Позицията, че валутният борд представлява последната стъпка на присъединяването на
Коментари Харесай

Димитър Радев: Единственият добър възможен изход от валутния борд е Еврозоната

Позицията, че валутният ръб съставлява последната стъпка на присъединението на страната към Еврозоната, остава - единственият добър вероятен излаз от валутния ръб е Еврозоната.

Това съобщи шефът на Българската национална банка Димитър Радев по време на проведената от Dir.bg, КРИБ и Агенция за поощряване на МСП финансова конференция " България в Еврозоната - преимущества и благоприятни условия ".

Готовността на страната ни да се причисли към валутния съюз показват в откриващия панел още вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Росица Велкова-Желева. Модератор е Илия Лингорски, член на Управителния съвет на Българска народна банка.

Радев благодари на уредниците за поканата и за самодейността за събитието - това е знак за повишението на публичния интерес към Еврозоната, съобщи той.

Повърхността въвеждането на еврото може да се преглежда като механически развой - първо левът беше закрепен към еврото от самото основаване на общоевропейската валута, второ - еврото е нашата аварийна валута, която подсигурява стабилността на лв.. Тоест става дума за трансформиране на еврото в локална или национална валута. Но това е развой, който визира цялостното развиване и модернизирането на страната. Ще се спра на три аргументи, които ми дават съображение за тази констатация - нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускорение на процеса на действителна конвергенция и възстановяване на качеството и успеваемостта на нашите институции, разяснява Радев.

По думите му въвеждането на режима на валутния ръб е било отговор на финансовата рецесия от 90-те години.

" Ние търсехме котва, която да поддържа финансовата непоклатимост в страната. И валутният ръб извърши по най-хубавия метод своето предопределение - преглежда се като най-успешната промяна в нашата парична и стопанска история. Но той вкара и доста строги ограничавания - лиши ни от опцията да организираме пълноценна макроикономическа политика ", добави шефът на Българска народна банка.

Той изясни, че първичните упования са били валутният ръб да работи малко, само че те не са се сбъднали.

" Сега сме на прага на изхода от валутния ръб и това ще възстановява и надграждане на нашия паричен режим, тъй като по този метод ще се възвърне провеждането на парична политика и пълноценна макроикономическа политика ", акцентира Димитър Радев и добави, че еврото в действителност е една от най-важните международни валути.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР