Позициите на френския президент Еманюел Макрон в момента изглеждат по-слаби

...
Позициите на френския президент Еманюел Макрон в момента изглеждат по-слаби
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Евентуално избиране на Льо Пен може да означава Фрекзит отвътре

Позициите на френския президент Еманюел Макрон сега наподобяват по-слаби от тези преди 5 години, вторият тур на изборите във Франция може да се трансформира в референдум " за " и " против " Макрон. Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

Макар да имаме същите претенденти на балотажа като преди 5 години, изискванията са много разнообразни – има война, рецесии в Европа, неустановеност, сподели Кючюков.

На първия тур наблюдавахме избор сред страха и гнева, означи Кючуков.

" Гняв по отношение на отминалото президентство на технократа Макрон, упрекван, че е обществено безсърдечен президент на богатите и боязън от възможното бъдещо президентство на крайнодясната Марин льо Пен, само че в известна степен и от Макрон, от неговата обществена апатия. Така че евентуално вотът ще бъде не " за ", а " срещу ".

Според Кючуков Льо Пен до известна степен е била подкрепена от крайнодесния Земур, който, " заставайки по-вдясно от нея, я центрира ".

Състезанието на първия тур беше сред трима, тъй като коренно левият Меланшон застана напълно покрай Льо Пен, уточни още Любомир Кючуков.

Наблюдаваме преформатиране на френската политическа система – заличаване и попиване от Макрон на левия и десния център и търсене на по-радикални други възможности, счита Кючуков.

Ще бъде извънредно мъчно да се получи енергийна самостоятелност на Европейски Съюз от Русия, предвижда Любомир Кючуков в предаването " Преди всички ".

" Това безусловно " разкачване " сред Европейски Съюз и Русия, освен това освен в областта на енергетиката. Тече като цяло развой на изцяло икономическо, даже политическо разделяне на европейската тъкан – икономическа и политическа, от Русия. "

Едно от най-големите опасения в Брюксел е, че възможното избиране на Льо Пен за президент може да значи Фрекзит от вътрешната страна, съобщи той.

" Тоест, оставане на Франция в Европейския съюз, само че парализиране на неговата активност и преформатирането му в съюз на нациите. "

По думите му в изчерпателен проект предложенията на Льо Пен " на процедура отстраняват основите на Европейски Съюз и договорите, с които той е основан ".

Евроскептицизмът на Льо Пен е на първо място френски шовинизъм, който обаче може да блокира Европейския съюз, счита анализаторът.

" Чрез прибавянето на Франция, вероятно, към бранителите на тезата за Европа на нациите, би се образувало мощно националистическо ядро вътре в Съюза – към Франция, Полша и Унгария. "

България е в изолираност в Европейски Съюз по тематиката за РСМ, няма схващане за позициите ни, сподели Любомир Кючуков.

" България блокира общоевропейска политика, тя не блокира единствено началото на договарянията с РСМ, " изясни дипломатът.

Според Кючуков България на процедура е направила " голяма услуга на македонизма " и е основала " доста съществени антибългарски настроения в РСМ, тъкмо противоположното на това, което се стреми да реализира ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР