Позитивната психология доказа, че търсенето на щастие може да бъде

...
Позитивната психология доказа, че търсенето на щастие може да бъде
Коментари Харесай

Индийски професор представя изкуството на щастието в работата


Позитивната логика на психиката потвърди, че търсенето на благополучие може да бъде освен прочувствено, само че и рационално обосновано. Все отново щастливите хора са по-здрави и живеят по-дълго. По-изненадващо е, че това важи и за организациите. Щастливите хора работят по-добре в екип, по-изобретателни са, вземат по- верни решения (поради това, че са по-издръжливи под стрес и са по- дълготрайно ориентирани), по-склонни са да оказват помощ и даже са по-успешни при договаряния. Всичко това води до по-добро показване на фирмите, чийто чиновници са по-щастливи. Изследванията демонстрират, че фирмите с по-щастливи чиновници са по-производителни, имат по-доволни клиенти и по-висока възвръщаемост на капитала. По тези аргументи тематиката за щастието в учредителен подтекст заема все по-значимо място в търсенията на бизнес водачи и експерти в региона на човешките запаси, чиято съществена цел е дейно да ангажират и задържат чиновниците си.

Светогледът и неговата ориентировка към " дефицит " или " обилие " и надлежно неговото организационно измерение – организационна просвета на " недостига” или на " изобилието” има голямо въздействие освен върху персоналното благополучие, само че и върху триумфа на организациите в 21-ви век. За отношението на ориентацията към " недостиг” или " изобилие” към персоналното благополучие можете да прочетете в детайли в книгата на проф. Радж Рагунатан " Ти си интелигентен, сполучлив, само че дали си благополучен?”. Той гостува у нас за осъществяване на мастър клас на тематика " Щастие. Изкуството на щастието в работата " на 15 май в Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов ", София.

Радж Рагунатан разграничава два вида ориентировка, които оприличава на очила, през които гледаме света – ориентировка към дефицит и ориентировка към обилие. Има доста области на работа, в които към този момент е потвърдено (от проучвания на позитивната психология), че фирмите и хората се оправят по-добре в случай че не изхождат от ориентировка към дефицит. Такива са да вземем за пример работата в света на рекламата, създаването на програмен продукт и други действия, изискващи творчество. За тях е потвърдено, че по-успешният метод е да не се притесняваш за резултатите, а да се наслаждаваш на процеса на работа.

Казаното горе се отнася с още по-голяма мощ за организациите. Когато културата на организацията е насочена към обилие, чиновниците си оказват помощ, работата в екип е по-добра, мотивацията и ангажираността по-високи, което води до по-добри резултати и по-добри бизнес индикатори. Това е по този начин, тъй като този вид просвета е учредена на вярването, че " има задоволително за всички” и че " облагата на единия не е за сметка на другия”. В последна сметка, когато печели организацията, печелят всички членове на екипа й.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР