Поздравления на ВКС за решението съдът да не може да

...
Поздравления на ВКС за решението съдът да не може да
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Поздравявам ВКС за решението съдът да не може да променя пола

Поздравления на Върховен касационен съд за решението съдът да не може да допусне смяна на пола, написа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във Facebook. Тя се обърна към последователите на Истанбулската спогодба и джендър идеологията с въпрос почитат ли върховенството на закона. 
" Чух доста обвинявания против Българска социалистическа партия и мен в частност, че тематиката не е значима и настояща. Ако е по този начин, за какво единствено преди дни Европейският парламент одобри резолюция, с която приканва страните членки незабавно да одобряват Истанбулската спогодба, както и опцията Съветът да я ратифицира от името на всички, въпреки и да не са съгласни ", възмути се Нинова. " Имаме ли сили и темперамент да кажем ясно, че за нас, българите, децата и фамилията са полезност, а Конституцията на страната и върховенството на закона стоят над всичко ", акцентира Нинова.
Коментарът й е във връзка решението на Гражданската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) да приключи всички благоприятни условия транссексуалните хора да трансформират по юридически път пола си. Решението бе взето с 28 гласа " за " против 21 гласа " срещу ". Това значи, че настоящото право в България " не планува опция съдът да допусне смяна на данните по отношение на пола, името и единния цивилен номер в актовете за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален ". 
Мнозинството от висшите съдии стъпва върху решението на Конституционния съд отпреди две години, в което се споделя, че българското право схваща пола като нещо, което се дефинира с раждането и съществува единствено в смисъла на биологичен пол.
Гражданската гилдия на Върховен касационен съд коментира, че юридическата смяна на пола на едно лице се отразява и на децата му и брачния му сътрудник. Това създавало риск от брак сред хора от един и същи пол или деца с родители с идентичен пол, което било неприемливо по конституция. В тълкувателното решение на Върховен касационен съд се показва още, че юридическа смяна на пола при настоящето законодателство значи, че в случай че лицето има подписан брак, той би трябвало да бъде разгласен за недействителен. Причината е, че у нас бракът се признава, когато е сред мъж и жена, а не сред хора от идентичен пол. 
През есента на 2021 година Конституционен съд се произнесе по искане на Върховен касационен съд по въпроса за разбирането за понятието " пол " още веднъж поради същата спорна правосъдна процедура. Конституционните съдии записаха, че половото самоопределение може да е съображение за смяна на данните в акта за раждане единствено в особената догадка, при която по рождение лицето има белези и на двата пола заради отклонения при половите хромозоми при така наречен интерсексуални хора. Другият мотив бе, че след обзор на стенограмите от приемането на Конституцията е открито, че тогава Великото Народно заседание " с оглед съответните обществени условия и настройки в обществото " не е вложило в понятието " пол " друго, с изключение на биологичния му смисъл.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР