Появата на варианта Омикрон потвърди един съществен въпрос: няма доказателства,

...
Появата на варианта Омикрон потвърди един съществен въпрос: няма доказателства,
Коментари Харесай

Република COVID-19: Медицинският въпрос се превърна в редица немедицински проблеми

Появата на разновидността Омикрон удостовери един значителен въпрос: няма доказателства, че пандемията от COVID-19 ще завърши. Възможно е и да се случи, само че опцията вирусът да мутира значи непрестанно адаптиране или изобретяване на нови ваксини, евентуално възкресяване на общественото разграничаване и затваряне на граници. Това написа в разбор за Geopolitical Futures Джордж Фридман.

На доста места в Съединените щати преди пандемията носенето на маски на публични места беше евентуално незаконно и постоянно будеше съмнение. Сега обаче, тези които прикриват лицата си се считат за доброжелателни, а тези, които отхвърлят да го създадат, се считат от закона за подозрителни. Степента, до която борбата против COVID-19 промени живота ни, стопанската система и обществените правила е зашеметяваща. Живеехме в свят, в който пътуването сред страните се смяташе за значително за световното общество. Сега тези, които влизат в непозната страна, се считат за подозрителни или им се не разрешава достъп.
Дали международен налог върху имунизациите ще ги направи по-достъпни за бедните народи?
Над 8,1 милиарда дози ваксини против ковид са приложени в света към 13 декември. Повечето от тях, обаче, са инжектирани на гражда...
Прочети повече
Както съм казвал и по-рано, тези ограничения избавят човешки живот. Но също по този начин съм твърдял, че за сигурността би трябвало да се заплати избрана цена. Социалното разграничаване и световната стопанска система не са изцяло несъвместими, само че с течение на времето те основават задоволително напрежение в системата, тъй че да забавят или нарушат придвижването на артикули от една страна към друга. Изтеглянето на служащите от пазара на труда сътвори световен дефицит на работна ръка, а оттова и на артикули. Липсата на артикули като торове и медикаменти може да бъде съдбовна. COVID-19 убива, само че евентуално убиват и ограниченията, нужни за ограничението му.

Социалните последствия също са действителни. Съществена част от човешкото другарство се крие в безмълвното различаване на другия човек и подсъзнателното чувство за неговите планове. С въвеждането на маските обаче, се усилиха компликациите и доста бе лимитирано човешкото другарство. Това постанова от време на време мъчително предефиниране на всичко, което е обществено. По сходен метод научихме, че отдалеченото образование не може да размени основаването на общности измежду децата - нещо, което учебните заведения обезпечават. Най-важното нещо, което едно малко дете научава в учебно заведение, е по какъв начин да се държи с други дребни деца. Вече близо две години които децата не могат да усвоят тези умения. Резултатите се виждат във всички възрастови групи. Изолирането на децата нарушава техния модел на живот и слага под въпрос съзряването им.

Това са въпроси, които съм коментирал и по-рано и апелирам да ме извините, че се дублирам. Но разновидността Омикрон ни демонстрира, че тези проблеми може да не са странични резултати от решаването на краткотраен проблем; по-скоро проблемите могат да се предефинират за неопределен срок, принуждавайки някои защитни ограничения да бъдат обновени и правейки други ограничения по-малко ефикасни. Ние не знаем по какъв начин ще наподобява идната разновидност. Възможно е тя да не е толкоз податлива на някои ограничения, на които Омикрон е. Чел съм, че има учени, които настояват, че разновидностите ще стават все по-леки с течение на времето. Това може и да е по този начин, само че COVID-19 крие непрекъснати изненади.

Досега главният акцент в борбата против COVID-19 беше медицински. В някои връзки здравното съсловие се трансформира в ръководещо за Съединените щати и на други страни. Лекарите от тази общественост не са глупави или корумпирани. Те свършиха изключителна работа. Въпреки това тя не може да сложи заболяването под задоволителен дълготраен надзор, който от своя страна да сложи под надзор икономическите и обществените последствия. Ясно е, че не е тяхна работа да регистрират тези разходи; тяхна работа е да показват медицински решения, без значение от обществената и икономическата цена. Но точно по тази причина не може да им се разреши да показват решения, които се одобряват от страната. Решението на казуса може да има голяма цена, в случай че докара до дефицит на съществени артикули.
The Wallstreet Journal: Три точки по света, които могат да провокират война
Колумнистът на The Wallstreet Journal Джералд Сейб приказва за възходящия риск от три военни спора, които могат да се трансфорат...
Прочети повече
Писах за казуса с специалистите и за метода, по който опитът е движил Съединените щати след Втората международна война. Експертът познава прелестно своята област, която постоянно е лимитирана. Но той е подготвен етично да не се намесва в области, в които не е специалист. Тези, които са специалисти в, да речем, вериги за доставки или обучение, одобряват заключенията на специалистите, които са на първа линия по даден проблем. С течение на времето, обаче, стават известни непредвидените последствия от експертното решение. Първият специалист резервира водещата роля – т.е. " това е казусът и ние ще създадем по този начин ". Експертизата е етичната основа на модерна Америка и на света.

Надига се опозиция, само че тя е безредна и зле премислена. Този, който гледа общата картина, може да планува другояче непредвидени проблеми, единствено с цел да бъде отритнат като зле осведомен или напряко демонизиран като подкопаващ същински героичните старания на специалиста. Но както постоянно се случва, специалистът не може да планува до каква степен ще има триумф. През последните две години на пандемията медицинският проблем се трансформира в редица немедицински проблеми.

COVID-19 е медицински проблем, който се нуждае от здравно решение, само че с разновидността на вируса, здравното съсловие още веднъж постанова същото решение. Делта разновидността докара до Омикрон и е рационално да се допусна, че Омикрон ще докара до идната писмен знак от гръцката писменост. Това от своя страна, ще докара до институционализиран медицински отговор с ваксини, маски и обществено разграничаване, до момента в който обществените и стопански разстройства постановат своята лична цена.

Демонизирането на всеки може да бъде единствено по себе си болест. Страхът и разочарованието от специалистите също могат да бъдат такива. COVID-19 убива, само че също по този начин убива и дефицитът на медикаменти и гладът. Лично аз се апелирам това да не е действителна опасност, а моя персонална уязвимост, до която в никакъв случай да не се стигне.
Advance: Как капитализмът подчини науката и медицината
През последните месеци по отношение на пандемията, мнозина се осланят на науката, приказват за нуждата да ѝ се има вяра и акцентират не...
Прочети повече
Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР