Поводът всички ние да сме днес тук е връчването на

...
Поводът всички ние да сме днес тук е връчването на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Днес е един хубав ден за българската енергетика

Поводът всички ние да сме през днешния ден тук е връчването на лиценз за удължение периода на употреба на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй ". По думите му е осъществено експертна оценка на Шести блок на АЕЦ Козлодуй още през 2012 години. Резултатите от проучването демонстрираха, че Шести блок може неведнъж да надвиши периода за употреба на блока.Подготвена е и е подписана от мен 10-годишната лицензия за употреба на 6-ти блок. Това съобщи пред публицисти Лъчезар Лазаров, шеф на АЯР. Той пожела сполучлива работа в атомната централа на изпълнителния шеф Наско Михов.

"Беше осъществена голяма по размер работа. Отчетени са всички фактори, които касаят безвредната експоатация на блока ", сподели Михов. По думите му 45 години АЕЦ "Козлодуй " работи безвредно и чисто и обезпечава нужната сила на страната. "6-ти блок може да работи още 30 години, като на всеки 10 години би трябвало да получаваме лиценз ", добави той.

"Днес е един прекрасен ден за българската енергетика, през днешния ден е един прекрасен ден за българската стопанска система. Това е централата, която дава 34% от силата на страната. С издаването на лицензията доказахме, че нашата централа може да се подреди до тези от международен мащаб. Нашето държавно управление през днешния ден извърши една от главните си стратегии - за продължаването на потребния период на експоатация на АЕЦ "Козлодуй ". Осигуряваме на българските консуматори налична като цена сила, която също по този начин е и чиста ", съобщи министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ 182 млн. лв. са вложили в повишение на мощността на централата и 92 млн. лв. са вложени в удължаването на периода на централата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР