Повишеният интерес на потребителите към пазаруването през интернет и увеличаването

...
Повишеният интерес на потребителите към пазаруването през интернет и увеличаването
Коментари Харесай

Зачестяват жалбите от онлайн търговци до КЗП

Повишеният интерес на потребителите към извършването на покупки през интернет и увеличението на електронните магазини са довели до там, че в класацията ТОП 10 на най-често срещаните тъжби и сигнали на хората до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) са почнали да влизат и проблеми, свързани с онлайн търговията.

Това заяви ръководителят на Комисията Димитър Маргаритов пред „ Дарик ” радио. Той добави, че институцията реагира на всяка тъжба или сигнал, само че откликва и на желанието на хората за консултация по съответни запитвания, свързани с извършването на покупки, в това число и през интернет

Основният въпрос към специалистите на КЗП е обвързван с правото да върнат онлайн покупка и да получат парите си назад, единствено тъй като продуктът не им е харесал.

„ Съгласно общата европейска рамка в 14-дневен сро к от приемането на стоката потребителят може да съобщи желанието си пред търговеца да я върне и в същия този период търговецът би трябвало да предприеме дейности по възобновяване на всички платени от клиента пари ”, изясни Маргаритов.

Той посочи, че по закон това следва да стане по същия прийом, по който е било осъществено заплащането. Според него е допустимо потребителят и търговецът да се договорят за различен желан метод, само че е належащо да бъде реализирано цялостно единодушие сред тях.

Все още КЗП открива случаи, в които или не е разказано задоволително ясно правото на отвод, или е посочен по-кратък период за упражняването му. „ Това може да се дължи на събитието, че до 2014 година нормативната уредба позволяваше този период да бъде седем дни. В момента той е уеднаквен за всички държави-членки и е 14 дни ”, напомни Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че още веднъж в интерес на потребителите е скъсен от 30 дни на 14 дни срокът, в който търговецът следва да върне парите откакто клиентът му го е уведомил за желанието си да се откаже от покупката. 

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР