Повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на

...
Повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на
Коментари Харесай

Борисов: Повишеният кредитен рейтинг показва подобрена оценка за външните ни финанси


Повишената оценка на анализаторите отразява усилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната агресия на износа и повишаването на спестяванията.

Това написа във Facebook страницата си министър председателят Бойко Борисов.

Той изрежда, че интернационалната рейтингова организация S&P Global Ratings увеличи дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута до 'BBB-/A-3' от 'BB+/B', по-късно и друга интернационална рейтингова организация – Fitch, също увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на страната ни в задгранична и локална валута на 'BBB' от 'BBB-'. Перспективата и на двата индикатора е постоянна. Повишеният рейтинг отразява усъвършенстваната оценка на България във връзка с външните финанси, като представянето на страната надвишава междинното по стандартите за категорията 'BBB', показва министър председателят.

БГНЕС напомня, че нощес стана ясно, че Американските рейтингови организации "Фич" (Fitch) и "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings), които споделят отзиви, информации и прогнози в региона на стопанската система, подвигнаха дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута.

В петък американската рейтингова организация "Стандарт енд Пуърс" увеличи своите оценки за дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута до 'BBB-/A-3' от 'BB+/B', заяви МФ. По-рано друга сходна организация - "Фич" също подвигна оценката си за дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута. Фич го направи "BBB" от "BBB-".

Повишената оценка на анализаторите отразява усилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната агресия на износа и повишаването на спестяванията. Според S&P Global Ratings рисковете, свързани със основна и неочаквана смяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност директните задгранични вложения, са намалели доста. Публичните финанси също са оценени като постоянни и защитаващи валутния режим.

Стабилната вероятност демонстрира съществуването на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. Очакванията за растежа на стопанската система са усъвършенствани, а фискалната политика е оценена като консервативна.

Сред факторите, които биха довели до повишение на кредитния рейтинг на България в идващите 24 месеца, от S&P Global Ratings включват ускорение на икономическия напредък, продължаващо понижаване на необслужваните заеми, повишение на фискалните буфери, както и при присъединение на лв. във Валутен механизъм II (ВМ II), което би засилило доверието в паричната политика. Рейтинговата организация би подхванала отрицателни дейности по рейтинга при съществуване на напън върху платежния баланс на страната, по-ниски упования за икономическия напредък и утежняване на обществените финанси, заяви МФ.

Според "Фич" вероятността и на двата индикатора е постоянна. Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България във връзка с външните финанси, като представянето на страната надвишава междинното по стандартите за категорията 'BBB'. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР