Повишена сеизмична и вулканична активност се наблюдават в Япония, което

...
Повишена сеизмична и вулканична активност се наблюдават в Япония, което
Коментари Харесай

Япония се опасява от ново мощно земетресение

Повишена сеизмична и вулканична интензивност се следят в Япония, което може да послужи като предвестител на ново мощно земетресение, по-конкретно в зоната на Токио, оповестява ТАСС, като цитира тв NHK по данни от последни проучвания на редица експерти.

Проф. Синджи Тода от университета на Тохоку е открил, че за последната година в региона на Токийския залив сеизмичната интензивност двойно, а в някои случаи – и пет пъти, надвишава индикаторите, закрепени преди най-голямото земетресение от 11 март 2011 година с магнитуд 9 по Рихтер на североизточното крайбрежие на основния остров на страната – Хоншу.

Специалистът отбелязва, че обстановката след този трус и до момента не е нормализирана. В такава конюнктура е доста евентуално повтаряне на земетресение с огромни мащаби, твърди професор Тода – един от водещите японски сеизмолози.

Сега се фиксира и възходящо активиране на вулканите. За последните пет години от 110 вулкана в Япония са се оживили 13, което няколко пъти надвишава индикаторите с петгодишна отминалост, оповестява Метеорологичното ръководство на страната, което извършва и ролята на сеизмологична работа.

Отбелязано е повишаване на броя трусове в региона на 21 вулкана, ситуирани в източната част на остров Хоншу. Специалистите предизвестяват, че това изисква нови ограничения от управляващите по обезпечаване на сигурността на популацията.

Земетресението от 11 март 2011 година провокира серия цунами с височина до 40 метра, които нанесоха големи вреди на североизточното крайбрежие на Хоншу. 18 500 души са починали или са изчезнали безследно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР