Повишаващите се цени на енергийните суровини оказват благоприятни ефекти за

...
Повишаващите се цени на енергийните суровини оказват благоприятни ефекти за
Коментари Харесай

Енергийната криза направи Русия привлекателна за инвестиции

Повишаващите се цени на енергийните първични материали оказват удобни резултати за някои разрастващи страни. Покрай проблемите в Китай и нарушените вериги на доставки вложителите световно се преориентират от страни, свързани с производството, към страни, които изнасят първични материали и горива. Според анализатори на напред във времето излизат страни като Русия, която усили износа си на нефт през септември (до над 10 млн. барела на ден) за пръв от април предходната година. Инвеститорите чакат месечния отчет на ОПЕК, който би трябвало да излезе в сряда и ще хвърли в допълнение светлина върху търсенето и предлагането на нефтените пазари световно.

" Цените на силата ще останат повишени, а фирмите в страните, експортьори на първични материали, ще се възползват от световния дефицит в предлагането на горива, свързани с електрическата енергия ", споделя Али Акай, основен капиталов шеф в хедж фонда Carrhae Capital, пред Bloomberg.

Проблемите на енергийния пазар поради настъпващата зима насочват погледите към Русия, която съгласно някои анализатори е най -големият експортьор на сила в света с запаси от над 600 милиарда $. Ниският държавен дълг на страната и желанията за повишението на лихвите от Руската централна банка (за справяне с инфлацията) притеглят задгранични вложения.

Според международния Център за броене и икономическа информация (CEIC) директните задгранични вложения в Русия се усилват фрапантно през последната година и доближават близо 5 милиарда $ през второто тримесечие на 2021 година Резултатът се вижда и на борсовите пазари в страната, където за последните два месеца акциите са поскъпнали с близо 15%, до момента в който в Саудитска Арабия растежът за същия интервал е на половина.

Според докладите на финансовите мениджъри фондове като английския Carrhae Capital реагират на обстановката, като отчасти реалокират вложенията си от китайските софтуерни акции към съветските енергийни компании през третото тримесечие. Wells Fargo Asset Management също реалокира част от своите вложения от Китай в Русия. JPMorgan Chase също прибавя към позицията си в съветския бенчмарк (MOEX), защото банката остава " оптимистична във връзка с стоките и обвързваните с петрола вложения до края на годината " съгласно отчет, представен от Bloomberg.

" По-високите цени на петрола ще обезпечат по-високи облаги и дивиденти на енергийните акции, които съставляват 59% от показателя, и ще доведат до по-силна рубла ", написа в отчета на JP Morgan. " Като подобен показател, фокусиран главно върху енергийния бранш, той е в основата си съвършено приспособен като средство за вложение в акции по отношение на нашите упования за повишаване на суровините и по-специално за петрола. "

Все отново проблем за страната не престават да бъдат глобите, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Повишаващите се цени на енергийните първични материали оказват удобни резултати за някои разрастващи страни. Покрай проблемите в Китай и нарушените вериги на доставки вложителите световно се преориентират от страни, свързани с производството, към страни, които изнасят първични материали и горива. Според анализатори на напред във времето излизат страни като Русия, която усили износа си на нефт през септември (до над 10 млн. барела на ден) за пръв от април предходната година. Инвеститорите чакат месечния отчет на ОПЕК, който би трябвало да излезе в сряда и ще хвърли в допълнение светлина върху търсенето и предлагането на нефтените пазари световно. " Цените на силата ще останат повишени, а фирмите в страните, експортьори на първични материали, ще се възползват от световния дефицит в предлагането на горива, свързани с електрическата енергия ", споделя Али Акай, основен капиталов шеф в хедж фонда Carrhae Capital, пред Bloomberg.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР