Повечето страни, университети и научни центрове започват да блокират временно

...
Повечето страни, университети и научни центрове започват да блокират временно
Коментари Харесай

Сергей Игнатов: Повечето европейски университети и научни центрове блокират проектите, които имат с Беларус

Повечето страни, университети и научни центрове стартират да блокират краткотрайно плановете, които имат с Русия и Беларус. В очите на множеството жители на Европейски Съюз Беларус също е страна агресор, това сподели пред Българска национална телевизия Сергий Игнатов, който е ректор на Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс.

Вчера на специфична конференция са били обсъждани стипендиите за студенти и учени в риск от Беларус и към този момент в тази скица се включват и тези от Украйна. Основният донор е Европейската комиси, като по принцип са целеви за Беларус.

" За Беларус съществува огромен проблем, защото те дружно с Русия към този момент попаднаха в режим на рестрикция. В доста страни към този момент има проблем с приема на студенти от тези страни. В същото време равнището на живот там пада с часове и студентите и младите учени не могат към този момент да покриват своите разноски, тъй че се разискват разновидности, само че множеството от тях работят до източната граница на Европейски Съюз ", изясни Игнатов.

По думите му всеки ден в неговия университет идват молби за банкет на хора за работа и студенти от Украйна:

" Моят университет е дребен. Ние сме приели към този момент над 30 учени, които са изгубили работата си по политически аргументи. Над 100 студенти се трансферират, тъй като губят студентските си права по тази причина, че са взели участие в демонстрации или са се оказали на улицата в несъответствуващ миг. От моя университет има към този момент над 70 задържани студенти. Петима от тях са политически пандизчии за по 18-20 години. "

Той напомни случая със студентка от Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс София Сапега, която през май предходната година беше задържана дружно с нейния другар - опозиционният публицист Роман Протасевич.

" Те са под домакински арест. Връчихме дипломата ѝ виртуално на нейните родители. Тържествената церемонията приличаше повече на заравяне, тъй като те не знаят по кое време ще видят щерка си свободна, а тя беше задържана само поради това, че е другарка на Протасевич. Да не приказваме, че самолетът беше нелегално свален под претекст, че има терористична офанзива. Представете си това може да се случи на всеки, единствено поради другарство, другарство може да получиш 18-20 години. Тя чака присъда сега ", описа Сергей Игнатов.

Друга история, която показа ректорът на образователното заведение е за 18 годишен юноша от Беларус, който е с майка Японка. Той има седем обвинявания, като първото му е било повдигнато едвам на шест години.

" Аз ги описвам тези неща, с цел да звънне една камбанка в ушите на вашите фенове. Да схванат, че колкото и да се оплакваме, огромен е шансът на България, че е част от европейското семейство и част от НАТО ", разяснява някогашният министър на образованието.

Игнатов описа, че в Литва имат по-малко мигранти, само че реакцията е мъчителна.

" Литва и другите Балтийски републики бяха част преди време от Съветския съюз, също така Литва граничи с Руската Федерация. Те са осведомени с изявления на ризлични представители на Руската федерация, които споделят, че не могат да си показват съветския мир без Украйна и естествено не могат да си показват Русия без Балтика. Така че тук има едно вътрешно напрежение. Доколкото знам териториалната защита, е не мобилизирана, само че хората, които са на доклад, постоянно се срещат на подготовка или някакви тренировки организират ", описа Игнатов.

По думите му в магазините в Литва към този момент има недостиг на някакви артикули като сол, олио, даже овесена каша, на която по-големият импорт очевидно е от Украйна.

" Това, което сега се случва, мисля че ще докара до пренареждане на европейските елити, тъй като това, което се случва има потребност от отпор. Мисля че с времето, по правилото на естествения асортимент, ще се появят по-решителни хора, тъй че положителната политкоректна изразителност да бъде сменена и с дейности ", предвижда някогашният министър на образованието.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР