Повечето собственици на кучета често мачкат пухкавите физиономии на своите

...
Повечето собственици на кучета често мачкат пухкавите физиономии на своите
Коментари Харесай

Съжаляваме, но кучетата вероятно предпочитат лицата на другите кучета, отколкото вашето

Повечето притежатели на кучета постоянно мачкат пухкавите физиономии на своите любимци и се взират в проникновените им очи в желанието си да разгадаят техните стремежи. Ново проучване обаче демонстрира, че кучетата се радват на нашите лица съвсем толкоз, колкото и на тила ни.

Хората разчитат на разнообразни лицеви сигнали, с цел да се снабдят с нужната за тях информация. Ние даже разполагаме със специфична част в мозъка, която се задейства, когато забележим лице. Новото изследване обаче демонстрира, че кучетата не обработват човешките лица по същия метод.

„ Те употребяват лицата, с цел да разчитат страсти, и могат да разпознават хората единствено по лицата им ", само че наподобява набират информация и чрез редица други телесни сигнали, споделя Атила Андикс, откривател на държанието на кучетата от Будапещенския университет.

Екипът на Андикс открива също по този начин, че кучетата се вълнуват повече, когато видят други кучета, в сравнение с лица – били те човешки или не.

Кучетата избират да се взират в други кучета, в сравнение с в лица

Учените пускат 4 разнообразни 2-секундни кучета на 20 домашни кучета и 30 души и по едно и също време с това сканират мозъка чрез функционална магнитно-резонансна томография (fMRI) - неинвазивно нагледно проучване, посредством което се наблюдава мозъчната активност. Две от клипчетата са на хора – човешко лице и човешки гръб, а другите две – на кучета (в лице и в гръб).

Данните от томографията демонстрират, че и хората, и кучетата избират да се взират в представители на своя личен тип. Мозъците на кучетата били по-активни, когато виждали друго куче. Ситуацията при хората била сходна. Активността на мозъците им се покачвала в случаите, когато виждали други хора.

Разбира се, има и разлики. Мозъчната интензивност при кучетата била идентична в случаите, когато виждат човешко лице и човешки гръб. Мозъкът на хората пък светвал като коледно дръвче, когато пред очите им се появявало друго човешко лице, до момента в който гледката на човешки гръб не била изключително впечатляваща.

Според Карло Сиракуза Ветеринарния медицински университет в Пенсилвания кучетата разчитат на езика на тялото, както и на други сетива, с цел да събират информация. „ Те употребяват други способи за връзка – да вземем за пример позицията на ушите, която може да бъде забелязана и в лице, и в тил. Позицията на ушите им разкрива какво е настроението на другото куче. Ние, хората, не си мърдаме ушите “, споделя Сиракуза, който не е взел участие в новото изследване.

Освен това кучетата имат извънредно остро подушване – то е сред 10 000 и 100 000 по-силно от нашето. Т.е. те могат да доловят феромоните, оставени от другите кучета – те ще им разкрият доста повече информация, в сравнение с едно най-обикновено лице.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР