Повечето са квалифицирани и могат да помогнат за решаването на

...
Повечето са квалифицирани и могат да помогнат за решаването на
Коментари Харесай

Защо украинските бежанци бързо си намират работа в Германия


Повечето са квалифицирани и могат да оказват помощ за решаването на казуса с дефицита на експерти. Затова и доста от украинските бежанци в Германия бързо си намират работа. Ето няколко образеца:

Работници в пекарна

Валентина Ковтун идва от Киев. В Германия е от няколко седмици, а към този момент работи. Намерила си е работа в пекарна – в цеха за пакетиране на готовата продукция. В Киев тя е управлявала ресторант, преди да тръгне дружно с двете си деца на 7 и на 9 години, сестра си и майка си за Германия. Щастлива е, че толкоз бърза си е намерила работа в Германия.

Жилище, банкови сметки, администрация

Без немски език обаче е извънредно мъчно, признава Ковтун и прибавя, че получава помощ от хора, които приказват полски или съветски, за което тя също е доста признателна. „ Хората са доста дружелюбни, дори от време на време се разбираме и с жестове ", споделя украинката.

Шефът на пекарната Холгер Вюпинг е назначил общо девет. Както споделя пред АРД, желал е да помогне на тези хора и да понижи техните премеждия.
Редакцията предлага
Но намирането на работа напълно не взема решение всичките им проблеми. " Сложен е въпросът с намирането на жилище. На новите ни сътрудници им помогнахме да се записват адресно и да си открият банкови сметки, с цел да започват сполучливо в новия си живот ", споделя Вюпинг.

Трудови тържища за хората от Украйна

Валентина Ковтун си е намерила работа през уеб страницата jobaidukraine.com, основан в средата на март от двама бизнесмени от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тази онлайн трудова борса предлага разгласи за работа на британски и украински и е основана особено за.

Нейният създател Маркус Дикман споделя, че дотук са съумели да оказват помощ на повече от 2 хиляди души да си намерят работа. Около 10 хиляди компании са оповестили общо 20 хиляди работни места, прибавя той.

Лек за дефицита на експерти?

От обявите в jobaidukraine.com излиза наяве, че компаниите търсят да наемат хора за работа в чистотата, гастрономията или лечебните заведения, търсят се също по този начин програмисти, закупчици и инженери за вятърни електроцентрали. Именно тези специалности попълнят листата с търсените експерти. По данни на Института за проучване на труда и специалностите IAB, настоящо в Германия има близо 1,7 милиона незаети работни места – нов най-голям връх на немския трудов пазар.

Много от идващите от Украйна, главно дами, са квалифицирани и теоретически могат да допринесат за решаването на, считат в IAB. Немалка част от тях са с висше обучение или имат приключена техническа или здравна компетентност. Други са работили като продавачки или са неквалифицирани служащи.

Шофьори на рейсове

Във компанията Vias Bus GmbH в град Дюрен сега 18 бежанци от Украйна карат курсовете за водачи. Те са от Киев, Одеса, Мариупол и Харков. Всеки ден имат по четири часа немски и още четири часа занятия по специалността.

Във компанията е имало 20 незаети работни места., споделя за АРД шефът на компанията Ян-Оливер Мау. Ситуацията е печеливша и за двете страни: във компанията имат опция да си запълнят свободните работни места, а бежанците получават професионално образование и работа. За работодателя е било изненада, че са се явили и доста претенденти мъже: „ Впоследствие разбрахме, че на военна готовност в Украйна не подлежат мъжете с три или повече деца, или в случай че в фамилията им има човек, нуждаещ се от специфични грижи ", споделя Мау.

Шофьорите на рейсове са търсени в Германия

" Хората са доста стимулирани "

И още нещо е изненадало управлението на компанията: единствено за 5 дни всички украинци получили от градските управляващи нужното им позволение за работа. „ Те са високомотивирани, учат бързо и желаят да работят. Оставаме с усещането, че желаят да станат част от това общество ", споделят още от компанията. Още в края на май първите от учащите се украински бежанци ще могат да подкарат и сами рейсовете, твърдят от Vias Bus GmbH.

Въпросът е какъв брой дълго тези хора ще останат в Германия. Ясно е, че множеството от тях – стига да стане допустимо – ще. Никой обаче не знае по кое време ще настъпи този миг. Затова в пекарната на Валентина Ковтун към този момент оферират на новодошлите краткотрайни трудови контракти за 6 месеца. А от Vias Bus GmbH споделят, че който желае, може да остане и за по-дълго.

Още по тематиката в това видео:
Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР