Повечето родилни отделения в страната ще бъдат подложени на проверка,

...
Повечето родилни отделения в страната ще бъдат подложени на проверка,
Коментари Харесай

Случаят с разменените бебета: Умишлено действие, пропуск или грешка

Повечето родилни отделения в страната ще бъдат подложени на инспекция, а по-късно сигурно ще се вземат доста съществени ограничения, съобщи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев пред публицисти в Министерския съвет, откакто по-рано денем стана ясно, че има случай с разменени бебета в акушеро-гинекологичната (АГ) болница „ Шейново “ в столицата. Това е сигнал, с цел да се види какъв е редът след раждане и при изписване на децата, счита той. Назначена е инспекция на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ и на Столичната районна здравна ревизия. Според министъра става въпрос за немарливост на личния състав. В формалното известие на Софийската градска прокуратура, следствието е за съзнателно сменени дребни деца. 

Министър Асен Меджидиев обясни още, че откакто е схванал от медиите за случая, незабавно е извикал лекар Румен Велев, шеф на болница „ Шейново “, с цел да получи цялостна информация от него какво се е случило и каква е хронологията на събитията. 

В изявление за БНР доктор Румен Велев изясни, че пациентката, която се е усъмнила за размяната на децата, е родила при започване на септември. „ Като съображение за това е показала, че като си е преглеждала документите в последните един-два дни, т.е. три месеца след раждането, обърнала внимание, че има разминаване на гривничките - номерата на гривничките “, споделя доктор Румен Велев. Направено е ДНК проучване, а неофициалните резултати посочили, че в реалност има разминаване сред майката и бебето. 

Според шефа на АГ болница „ Шейново “ с инспекциите се цели да се откри в действителност какво тъкмо се е случило, както и да се ревизират правилниците на болничното заведение - дали основават опция да се допусне някаква такава неточност, въпреки и неволна. Той добави още, че в хода на самото следствие ще стане ясно дали размяната е умишлена. „ Не мога да си показва, че такова нещо може да се случи съзнателно, само че, за жалост, всичко е допустимо “, сподели още доктор Велев. Ако има някакви данни за предумисъл, в последна сметка този човек ще си понесе съответните отговорности, безапелационен беше той в изявлението. „ Аз си нося моята отговорност, тъй че съм подготвен да давам отговор на всевъзможни такива въпроси и на всевъзможни упреци, които съществуват “, съобщи още доктор Велев.

Всички акушеро-гинекологични лечебни заведения и родилни отделения ще бъдат тествани от Изпълнителната организация „ Медицински контрол “, удостовери и доцент Момчил Мавров , шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето. Агенцията ще ревизира дали в съответното лечебно заведение е била проведена вярно административната и здравната активност. Регионалната здравна ревизия в София също би трябвало да ревизира организацията на лечебната активност. 

В отговор на въпрос дали има други такива случаи, доцент Мавров сподели, че доколкото му е известно, няма, това било казус, който буди неразбиране. По думите му резултатите от инспекциите ще покажат дали става въпрос за съзнателно деяние, за пропуск или неточност. 

В формалното известие на Софийската районна прокуратура  се показва: „ На 14. декември 2022 година след отчет на случая от Главна дирекция „ Национална полиция “ в Софийска районна прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 184, алинея 1 от Наказателния кодекс за това, че през месец септември в болница в гр. София съзнателно са сменени дребни деца “. 

От държавното обвиняване оповестиха за Българска телеграфна агенция, че досъдебното произвеждане е почнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Заместник-районният прокурор Иван Стефанов означи, че по случая са разпитани към 30 души. По следствието към този момент са приобщени биологични материали от майките на двете деца, а ДНК експертиза е открила, че децата на двете майки са разменени при изписването им. И двете майки са се съгласили да дадат биологичен материал.

Прокуратурата проверява по какъв начин и по кое време тъкмо е станала размяната на бебетата. Децата сега са при дамите, с които са изписани като техни майки, уточни Стефанов. Няма данни някое от тях да е в заплаха. Установено досега е, че гривните, сложени на ръцете на децата, са верни. Различни гривни са предадени на майките, изясни Стефанов. Едната от майките запазила гривничките и след време открила, че има разминаване.

Според Иван Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца - съзнателно или не, както и на този, който е трябвало да управлява този развой. Ако бъде открита виновност, законът планува до две години затвор, напомни той и добави, че това е текст, неизменен от 1968 година

Обществото чака такава правна промяна, която да подхожда на актуалния живот, разяснява за Българска телеграфна агенция представителят на основния прокурор Сийка Милева във връзка случая. Да замениш две бебета и да изправиш две фамилии пред тежкото тестване да търсят истината е като сюжет за филм, означи Милева. Тя дефинира станалото като „ фрапантен случай, който ни дава следващия мотив да отбележим, че законодателството в България е остаряло “.

Според Наказателния кодекс „ който съзнателно размени, скрие или подмятна малко дете или по различен метод укрие или размени гражданското положение на някого “, се санкционира с отнемане от независимост до две години, напомни представителят на основния прокурор. Тя добави, че това е леко наказване за действие с тежки контузии за родителите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР