Повечето от нас не се замислят и за миг, когато

...
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато
Коментари Харесай

Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци

Повечето от нас не се замислят и за момент, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод или зарзават. Безспорно, нитрати има и те не са за занемаряване, само че в случай че въпреки всичко сме сигурни в произхода на съответния артикул, за какво да не разберем малко повече и за потребните субстанции, които си набираме, похапвайки го с обелката?

Важно: Трябва да се уверим в произхода на плодовете и зеленчуците, преди да решим да употребяваме корите им. Това значи развъждане в градина, а не оранжерия, без пестициди и изкуствени торове, без ГМО и негарантирано произвеждане и импорт. Това е доста значимо, тъй като тъкмо корите попиват всички отрови и нитрати. Особено важи това за плодовете и зеленчуците, които не са типични за нашите земи - брани са зелени, превозени са дълго и корите им са третирани с восък и химикали да ги предпазят от гниене
Знаете ли, че в люспите на а се срещат цели шест антиоксиданта, които ние постоянно отстраняваме от менюто си? Корите на цитрусовите плодове пък са извънредно богати на флавоноиди, които имат способността да намаляват „ неприятния “ холестерол. И в случай че да ядеш люспи от си наподобява в действителност задача невъзможна, какво пречат обелките на картофите, да вземем за пример?

Полезните обелки от плодове и зеленчуци

Зеленчуци

Картофи - знаете, че беленето им от време на време е в действителност досадна процедура. А дали сте наясно какво получавате, спестявайки си я? Всички фибри и над 20% от витамините и минералите се намират тъкмо в обелката на картофа. Казано иначе- кората на един приблизително огромен картоф съдържа половината от дневната ни доза разтворими фибри, както и изключително нужните ни- калий, фосфор, желязо и витамин C. Затова варете картофите с обелките, а на пресните - даже не ги махайте.



Краставици - ще си помогнете доста на храносмилателната система, в случай че се доверите на тъмнозелената кора на прясната краставица - в нея има в действителност огромно количество фибри и антиоксиданти, както и по-голямо количество витамин К. Докато вършиме салатата или таратора, не махайте кората на краставицата. Ако решите да я обелите, с корите обтрийте лицето си, а две кръгчета на клепачите отстраняват торбичките и придават прохлада на погледа.

- обвивките им съдържат в по-голямо количество от веществото, наречено насунин, което е един от най-мощните антиоксиданти, борещ се със свободните радикали - грижа срещу бръчки и застаряваща кожа.

- антиоксидантите, които ни обезпечава този зарзават се намират точно в обелката му или най-малко по-голямата част от тях.

Плодове

Ябълки - кората им е изключително богата на фибри, които съвършено спомагат храносмилането. Тя е и идеалният ни асистент, в случай че сме на диета. В нея ще откриете още витамин C, както и фитохимикали, които имат потвърдено антираково деяние. Съществуват проучвания, които настояват, че обвивката на ябълките забавя разпространяването на неприятните кафези с над 40% при рак на дебелото черво.

- при тях също са правени изследвания, които настояват, че корите им съдържат киселина, която стопира растежа на ракови кафези. И даже да не можем да сме сигурни в това им деяние, сигурно би трябвало да се доверим на обстоятелството, че обелките им са доста по-богати на фибри, хранителни субстанции и витамини от месестата част.

- съдържа едно доста скъпо вещество, наречено цитрулин, по-голямата част, от което се намира в кората и. Цитрулинът е виновен за отделянето на аргинин, който от своя страна съставлява аминокиселина, изключително потребна за имунната система, обмяната на веществата и естествената активност на сърцето.



Цитруси - лимони, портокали, грейпфрути- не звучи по никакъв начин добре да дъвчете горчивите им кори, нали? Да, само че се оказва, че тъкмо те съдържат два пъти повече витамин C от вътрешността, както и витамин B6, калций, калий и магнезий. Относно потреблението им - за какво да не настържете кората и с нея да овкусите някоя салата? Ще и придадете по-екзотичен усет и в същото време ще си набавите доста скъпи субстанции.

Киви - и тази обелка съдържа съвсем три пъти повече антиоксиданти от самия плод, както и по-голямо количество витамин C. Притежава удивителни противовъзпалителни и антиалергични свойства. Удачен вид да я опитате е като поставите добре измитото, необелено киви в блендер и да го хапнете като пюре.

Корите на бананите и мангото, както и твърдата вътрешност на ананаса, също се славят с полезността си. Техният усет, обаче доста по-трудно бихме възприели.

Затова- пробвайте най-малко с картофите, морковите и ябълките. И без друго ги консумираме прекомерно постоянно, с цел да не си позволим да „ изцедим ” още малко от полезността им.

Още значимо: - в случай че не сте сигурни в произхода на даден плод или зарзават, накиснете го за два часа във вода, след което го измийте хубаво. По този метод отстранявате до 70 % от нитратите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР