Повечето от нас използват виртуални асистенти в iPhone, GPS навигатори

...
Повечето от нас използват виртуални асистенти в iPhone, GPS навигатори
Коментари Харесай

Защо всички виртуални асистенти са с женски гласове?


Повечето от нас употребяват виртуални асистенти в iPhone, GPS навигатори и други говорещи джаджи съвсем всеки ден. Питаме какво ще е времето, какъв брой е часът, упътвания за шофиране, молим да ни се пусне ария и така нататък Но питаме ли се за какво по-голямата част от отговорите, които получаваме, са изречени с женски глас.
Някои учени настояват, че намирането на женски глас, който всички харесват, е доста по-лесно, в сравнение с модулирането на мъжки. Свързва се с тембъра на майката, тъй че множеството хора са склонни да реагират позитивно на него.Реалните прародители на виртуалните асистенти, като диспечери и секретарки, са били най-вече дами. Още през 40-те години на предишния век водачите на американските военновъздушни сили „ нежно “ назоваха системата за предизвестие на самолета „ Bitching Betty “ поради особената интонация на механизирания глас. До края на 20-ти век, когато гласовите системи се реалокираха от самолетите в колите, производителите започнаха да получават недоволства по отношение на вградения GPS навигатор, говорещ с женски глас. Те не желаеха да „ слушат жена “, която им споделя какво да вършат. Очевидно тези недоволства идват от ядосани мъже.Автоматичните гласови алармени системи и говорещите роботи са проектирани и основани от хора, което значи, че техните пристрастености и обществени предубеждения са заложени директно в процеса на разработка. Психологически видяно, човек просто е по-благосклонен към женски гласове. Изследване, оповестено през 2014 година, споделя, че на пренаталния стадий плодът реагира на гласовете на двамата родители и новороденото към този момент избира гласа на майката, а не на бащата. Друго изследване, извършено през 2010 година, разкри, че мъжете най-често избират да чуят женски глас, макар че не обичат да си го признават. 
В московското метро също са употребявани психически трикове при записа на гласовете, съобщаващи станциите и другите известия. Мъжки глас произнася названията на метростанциите в мотрисите, които се движат от крайните квартали към центъра. На подсъзнателно равнище човек възприема мъжкия тембър като апел от шефа: " Ела на работа, очаквам те в офиса. " Женски глас оповестява спирките на връщане - от центъра към крайните квартали. Това се възприема като подкана от брачната половинка: " Прибери се вкъщи ". 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР