Повечето от наетите у нас не знаят трудовите си права.

...
Повечето от наетите у нас не знаят трудовите си права.
Коментари Харесай

Кога роботодателят може да ни скъса договора с предизвестие или не?

Повечето от наетите у нас не знаят трудовите си права. Често в дадена компания се стига до съкращения или даже уволнения. За да бъдем в час със Закона, и по особено с Кодекса на труда, доктор Тодор Капитанов е събрал на едно място всички благоприятни условия за преустановяване на трудовите взаимоотношения от страна на работодателя. Експертът по трудово право е и основател на платформата mywork.

Прекратяване от работодателя с предупреждение – член 328 от Кодекса на труда (КТ)


Основанията, при съществуването на които работодателят приключва трудовия контракт на служащия или служителя с предупреждение, са регламентирани в Кодекса на труда – член 328. Правото на работодателя да приключи трудовия контракт с предупреждение значи, че той дължи предупреждение на служащия или служителя. Продължителността на периода на предизвестието зависи от типа на подписания трудов контракт (срочен или безсрочен). Срокът на предизвестието стартира да тече от идващия ден на приемането му.  Моментът на прекратяването е друг според от това дали служащият или служителят отработва целия период на предизвестието или единствено част от него.

Има случаи, в които работодателят не може да насочи предупреждение до служащия или служителя – по време на използването на отпуск, без значение от типа на отпуска (платен годишен, неплатен, заради краткотрайна нетрудоспособност и т.н.) или в други случаи, според от статута на служащия или служителя (майка на дете до 3-годишна възраст, трудоустроен и др.), без да е обещано авансово позволение на инспекцията по труда. В тези случаи се ползва закрилата при уволняване по член 333 КТ.

Работодателят има право да приключи трудовия контракт и преди да изтече срокът на връченото предупреждение за преустановяване, при което дължи на служащия или служителя обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за неспазения период на предизвестието (чл. 220, алинея 1 КТ). Правото на работодателя да не съблюдава периода на предизвестието не е обвързано със единодушието на служащия или служителя, а със задължението му да заплати съответното обезщетение за неспазено предупреждение.

1. по член 328, алинея 1, т. 1 КТ – при закриване на предприятието

Причината за преустановяване на трудовия контракт е " закриване на предприятието ", т.е. прекратяване на неговата цялостна индустриална и служебна активност. Закриването на предприятието се прави по решение, по реда и от органа или лицето, което го е основало и чиято благосъстоятелност е то.

При преустановяване на трудовия контракт на това съображение закрилата при уволняване по член 333 КТ не се ползва.

2. по член 328, алинея 1, т. 2 КТ – при закриване на част от предприятието или редуциране на щата

Причините за преустановяване на трудовия контракт на това съображение са две:

а) закриване на част от предприятието

" Закриване на част от предприятието " е прекратяване на индустриалната и служебната активност не на цялото, а на част от предприятието, т.е. на негово обособено звено (цех, отдел, работа или др.). Това звено е обособено в структурата на предприятието. Решението за закриване се взема от способния орган, съгласно реда, открит в закон, в различен нормативен акт, устройствени правила и други

б)съкращаване на щата

" Съкращаване на щата " значи понижаване, унищожаване на обособени бройки от общата щатна бройка на личния състав на работодателя. Щатът или щатното разписание на работодателя, надлежно измененията в него, се утвърждават еднолично от работодателя или от избран от него орган.

3. по член 328, алинея 1, т. 3 КТ – при понижаване на размера на работата

“Намаляване на размера на работа " значи понижаване на индустриалната и служебната активност на работодателя, като съответната причина е без правно значение. Правно значение за законосъобразността на уволнението има действителното понижаване на размера (количеството на продукцията, размера на стокооборота, количеството на осъществените услуги и др.), което събитие предстои на доказване от работодателя при оборване на уволнението. При понижен размер на работа, работодателят има право да приключи трудовите контракти на част от служащите и чиновниците, защото за реализиране на " понижената " индустриална или служебна активност не му е нужен целият личен състав, с който е осъществявал активността си до този миг.

4. по член 328, алинея 1, т. 4 КТ – при прекъсване на работа за повече от 15 работни дни

" Спирането на работа " значи прекратяване на цялостната активност на работодателя или на настрана негово отделение или обособено звено. Конкретната причина за прекъсването на работа е без правно значение. По време на прекъсването не се поставя труд, т.е. служащият или служителят не извършва трудовите си отговорности.

Необходимо е прекъсването на работата да е за период повече от 15 работни дни.

При преустановяване на трудовия контракт на това съображение закрилата при уволняване по член 333, алинея 1 КТ не се ползва.

5. по член 328, алинея 1, т. 5 КТ – при липса на качества на служащия или служителя за дейно осъществяване на работата

Това съображение се ползва “при липса на качества за дейно осъществяване на работата ", което значи липса на професионални качества, т.е. на професионални познания, умения и привички, нужни за дейно осъществяване на предоставените трудови функционалности. Липсата на качества на служащия или служителя би трябвало да бъде справедлив факт, който може да бъде открит и потвърден от работодателя. Тази липса би трябвало да отразява едно трайно положение на некадърност на служащия или служителя да извършва дейно (резултатно) трудовите си отговорности.

6. по член 328, алинея 1, т. 6 КТ – когато служащият или служителят не има нужното обучение или професионална подготовка за изпълняваната работа

Причините за преустановяване на трудовия контракт на това съображение са две:

а) служащият или служителят не има нужното обучение за изпълняваната работа;

б) служащият или служителят не има нужната професионална подготовка за изпълняваната работа.

Това съображение се ползва, когато след подписване на трудовия контракт настъпи смяна в просветителните или квалификационните условия за осъществяване на работата (длъжността). Работодателят има право да приключи трудовия контракт на това съображение, когато служащият или служителят към този момент не има образованието или професионалната подготовка, което е належащо условие за осъществяване на длъжността.

Работодателят би трябвало да уточни съответната причина за преустановяване на трудовия контракт – липса на належащо обучение или липса на професионална подготовка за изпълняваната работа и в какво тъкмо се показва тя.

При преустановяване на трудовия контракт на това съображение закрилата при уволняване по член 333, алинея 1 КТ не се ползва.

7. по член 328, алинея 1, т. 7 КТ – при отвод на служащия или служителя да последва предприятието или неговото отделение, в което работи, когато то се реалокира в друго обитаемо място или околност

" Преместването " на предприятието в друго обитаемо място или околност води до смяна на мястото на работа на служащия или служителя. Работникът или служителят не е задължен, само че има право “да последва предприятието или негово отделение ", т.е. при единодушие от негова страна се подписва в допълнение съглашение към трудовия контракт и трудовото правно отношение не се приключва. Само при положение на отвод, работодателят приключва трудовия контракт на съображение член 328, алинея 1, т. 7 КТ, като насочва документално предупреждение до служащия или служителя. Без да е планувано категорично в закона, с цел да е налице отвод на служащия или служителя е належащо работодателят да му е предложил да последва предприятието или неговото отделение.

При преустановяване на трудовия контракт на това съображение закрилата при уволняване по член 333, алинея 1 КТ не се ползва.

8. по член 328, алинея 1, т. 8 КТ – когато заеманата от служащия или служителя служба би трябвало да бъде освободена за възобновяване на нелегално уволнен служащ или чиновник, заемал преди този момент същата длъжност;

За да може работодателят да приключи трудовия контракт на това съображение е належащо да са налице следните предпоставки:

а) възобновяване на нелегално уволнен служащ или чиновник на предходната длъжност;

Това значи, че с влезнало в действие правосъдно решение уволнението на служащ или чиновник е прието за нелегално и той е възобновен на работа – на длъжността, която е заемал преди уволнението.

б) възобновеният служащ или чиновник се е явил да заема длъжността, на която е възобновен в срока  по член 345, алинея 1 КТ;

в) на длъжността на нелегално уволнения е назначен различен служащ или чиновник.

Работодателят  приключва трудовия контракт на служащия или служителя, който заема длъжността на нелегално уволнения, с цел да може да възвърне на работа служащия или служителя, заемал преди този момент същата служба.

При преустановяване на трудовия контракт на това съображение закрилата при уволняване по член 333, алинея 1 КТ не се ползва.

Когато трудовото правно отношение се приключва заради възобновяване на нелегално уволнен служащ или чиновник, работодателят дължи на служащия или служителя, който заема длъжността и чийто трудов контракт се приключва, обезщетение при оставане без работа на съображение член 222, алинея 1 КТ.

9. по член 328, алинея 1, т. 10 КТ – при придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, с изключение на в случаите на член 69в от Кодекса за обществено обезпечаване (придобиване право на пенсия от учителите); при навършване на 65-годишна възраст – за професори, доценти и доктори на науките, с изключение на в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за висшето обучение

С допълнението в член 328, алинея 1, т. 10 от КТ, в действие от 22 декември 2020 година, се изключва опцията работодателят да приключи трудовия контракт на преподавател заради придобиване на право на ранно пенсиониране по реда на член 69в от КСО. Така прекратяването на трудовия контракт при придобиване правото на ранно пенсиониране ще е според само от волята на лицата, които се обезпечават в Учителския пенсионен фонд.

Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, обнародван Дъждовни води, бр. 52 от 17 юли 2015 година, в действие от датата на обнародването, наредбата на член 328, алинея 1, т. 10 КТ е променена. След изменението работодателят има право да приключва с предупреждение трудовия контракт на служащия или служителя при придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Сега настоящият текст на член 328, алинея 1, т. 10 КТ съдържа две обособени учредения за преустановяване на трудовия контракт с предупреждение:

– при придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст;

– при навършване на 65-годишна възраст от професори, доценти и доктори на  науките, с изключение на в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за висшето обучение.

При първото съображение, наредбата дава правна опция на работодателя по своя преценка да приключи трудовия контракт при придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Работодателят има право да връчи писменото предупреждение за преустановяване на трудовия контракт на служащ или чиновник, който все още на връчването му е придобил правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст по член 68 КСО. Работодателят има право да приключи трудовия контракт на съображение член 328, алинея 1, т. 10 КТ и когато служащият или служителят дава отговор на изискванията за придобиване право на " ранна пенсия ". При изискванията на тъй наречените ранно пенсиониране могат да се пенсионират работещите при изискванията на първа и второкласен труд и учителите, както и при други характерни случаи, регламентирани в КСО.

Работодателят няма право да приключва трудовия контракт, когато служащият или служителят е придобил право на различен тип пенсия, например наследствена пенсия, пенсия за неработоспособност и други

Следва да се има поради, че при преустановяване на трудовия контракт на съображение член 328, алинея 1, т. 10 КТ закрилата при уволняване по член 333, алинея 1 КТ не се при­лага.

Прекратяването на трудовото правно отношение на второто съображение – при навършване на 65-годишна възраст от професори, доценти и доктори на науките е допустимо, с изключение на в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за висшето обучение. Посоченият параграф 11 урежда случаите, когато трудовите контракти на хабилитирани лица могат да бъдат удължени след решение на университетския съвет, взето въз основа на предложение на катедрения съвет и съвета на главното звено и/или филиала.

10. по член 328, алинея 1, т. 10а КТ – когато на служащия или служителя е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО)

С § 4 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2016 година, в действие от 1 януари 2016 година, обнародван Дъждовни води, бр. 98 от 15 декември 2015 година, се вършат промени и допълнения в Кодекса на труда. В член 328, в алинея 1 се основава нова т. 10а.

С новата т. 10а вчл. 328, алинея 1 от КТ се регламентираправна опция за преустановяване на трудовото правно отношение на работникаили служителя от работодателя, с предупреждение. За да има право работодателят да прекратитрудовото правоотношениена това съображение е належащо на служащия или служителя да е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от КСО.

11. по член 328, алинея 1, т. 10б КТ – когато трудовото правно отношение е зародило, откакто служащият или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за застрахователен стаж и възраст

За да има право работодателят да приключи трудовото правно отношение на това съображение е належащо то да е зародило в миг, следващ придобиването и упражняването на правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Това значи, че правното отношение е зародило с лице, което освен че дава отговор на изискванията за придобиване правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст, само че и което е упражнило това свое право, т.е. пенсията е отпусната и по тази причина в практиката се употребява понятието " освобождение на работещ пенсионер ". Възникналото правно отношение може да бъде както безсрочно, по този начин и срочно.

Прекратяването не е възможно, когато е добито и упражнено право на различен тип пенсия (напр. пенсия за неработоспособност или наследствена пенсия).

Освобождаването на съображение член 328, алинея 1, т. 10а КТ на работещия пенсионер се прави по преценка на работодателя, с отправянето на документално предупреждение в периодите по член 326, алинея 2 КТ.

Съгласно член 328, алинея 3 КТ в случаите по алинея 1, т. 10а работодателят може да получи служебно от Националния застрахователен институт (НОИ) информация по отношение на съществуването на упражнено право на пенсия от служащия или служителя. Националният застрахователен институт дава безплатно информацията в 14-дневен период от приемане на настояването.

При преустановяване на трудовия контракт на това съображение закрилата при уволняване по член 333, алинея 1 КТ не се ползва.

12. по член 328, алинея 1, т. 10в КТ – когато трудовото правно отношение е зародило с служащ или чиновник, откакто му е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от Кодекса за обществено обезпечаване

С § 4 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2016 година, в действие от 1 януари 2016 година, обнародван Дъждовни води, бр. 98 от 15 декември 2015 година, се вършат промени и допълнения в Кодекса на труда. В член 328, в алинея 1 се основава т. 10в.

Предпоставка за практикуване на правото на работодателя за преустановяване с предупреждение на съображение член 328, алинея 1, т. 10в от КТ е трудовото правно отношение с служащия или служителя да е зародило след отпущането на пенсията по член 68а от КСО. Важна специфичност в тази ситуация е, че работодателят е наел лице, на което към този момент му е отпусната пенсията в понижен размер,

И в този случай, на съображение член 328, алинея 3 КТ работодателят може да получи служебно от Националния застрахователен институт информация по отношение на съществуването на упражнено право на пенсия в понижен размер от служащия или служителя. Информацията се дава безплатно в 14-дневен от приемането на настояването на работодателя.

13. по член 328, алинея 1, т. 11 КТ – при смяна на условията за осъществяване на длъжността, в случай че служащият или служителят не дава отговор на тях

Работодателят има право да приключи трудовия контракт на това съображение, когато:

а) има смяна на условията за осъществяване на длъжността;

б) служащият или служителят не дава отговор на променените условия.

Изискванията по т. 11 са разнообразни от нужното обучение или професионална подготовка по т. 6 на член 328, алинея 1. Въвеждането на новите условия се постанова от настъпили промени в осъществяването на съответната работа. Те следва да са свързани със същността и характера на работата. Такива условия могат да бъдат: за владение на повече трудов стаж, за притежаване на непознат език и други Прекратяването на трудовото правно отношение на това съображение се позволява, единствено когато служащият или служителят не дава отговор на променените условия.

14. по член 328, алинея 1, т. 12 КТ – при справедлива неспособност за осъществяване на трудовия контракт

Това съображение за преустановяване на трудовия контракт се ползва, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на трудовите отговорности на служащия или служителя. Причините за обективната неспособност могат да се дължат както на служащия или служителя, по този начин и на работодателя.

За да може работодателят да приключи трудовия контракт на това съображение е належащо да са налице такива аргументи, които вършат обективно невероятно осъществяването на трудовия контракт. Това са такива аргументи, които не зависят от волята на страните по трудовото правно отношение.

15. по член 328, алинея 2 КТ – заради подписване на контракт за ръководство на предприятието

Съгласно член 328, алинея 2 КТ чиновниците от управлението на предприятието могат да бъдат уволнени с предупреждение в периодите по член 326, алинея 2 заради сключването на контракт за ръководство на предприятието. Уволнението може да бъде осъществено след започване на осъществяването по контракта за ръководство, само че не по-късно от 9 месеца.

Законовата наредба може да бъде употребена като съображение за преустановяване на трудовия контракт преди да са изтекли 9 месеца от започване на осъществяването по контракта за ръководство и когато се връчва предупреждение за прекратяването му на чиновник от управлението на предприятието, който е в трудовоправно отношение с работодателя. По смисъла на § 1, т. 3 от Допълнителните разпореждания на КТ  “Ръководство на предприятието " е ръководителят на предприятието, неговите заместници и други лица, на които е предоставено управлението на трудовия развой, в това число и в отделение на предприятието, както и груповите изборни органи за ръководство (стопански съвет, директорски съвет, изпълнително бюро, оперативно бюро и други подобни).

Прекратяване от работодателя без предупреждение

Разпоредбата на член 330 КТ открива правото на работодателя да приключи трудовия контракт на служащия или служителя без предупреждение. Работодателят упражнява правото си на преустановяване с документално волеизявление. Причините, при съществуването на които той има право да приключи контракта, са изчерпателно посочени в закона. Основанията за преустановяване на трудовия контракт по член 330 КТ са свързани с личността и държанието на служащия или служителя. Работодателят е задължен да уточни съответното правно съображение за прекратяването. Може да бъде преустановен всеки трудов контракт, без значение дали е подписан като неопределен или срочен.

1. по член 330, алинея 1 КТ – когато служащият или служителят бъде арестуван за осъществяване на присъда

Основанието за уволняване е задържането на служащия или служителя за осъществяване на присъда " отнемане от независимост ". Законът има поради влезнала в действие неоправдателна присъда и задържане на служащия или служителя, с цел да бъде тя дейно изпълнена.

Работодателят няма право да приключи трудовия контракт, когато в границите на досъдебното произвеждане на служащия или служителя е наложена мярка за неотклонение " домакински арест " или " задържане под стража ".

2. по член 330, алинея 2, т. 1 КТ – когато служащият или служителят бъде лишен с присъда или по административен ред от право да упражнява специалност или да заема длъжността, на която е назначен

Основанието за уволняване обгръща два случая:

а) когато на служащия или служителя с неоправдателна присъда е наложено наказване по член 37, алинея 1, т. 6 или т. 7 от Наказателния кодекс – " отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба " или " отнемане от право да се упражнява избрана специалност или активност ".

Посочените санкции се постановат в плануваните от закона случаи, в случай че заемането на съответната служба или упражняването на съответната специалност или активност е несъвместимо с характера на осъщественото закононарушение.

б) когато на служащия или служителя с наказателно разпореждане за осъществено административно нарушаване е наложено административно наказване по член 13, писмен знак " в " от Закона за административните нарушавания и санкции – " отнемане от право да се упражнява избрана специалност или активност ".

Посоченото административно наказване се показва във краткотрайна възбрана за нарушителя да упражнява специалност или активност, по отношение на която е направил нарушаването.

За да бъде преустановен трудовият контракт на съображение член 330, алинея 2, т. 1 КТ би трябвало присъдата или наказателното разпореждане да са влезнали в действие. Работодателят е задължен да приключи трудовото правно отношение. Уволнението на служащия или служителя в тези случаи е осъществяване на наложеното наказване.

3. по член 330, алинея 2, т. 2 КТ – когато на служащия или служителя бъде отнета научната степен, в случай че сключването на трудовия контракт е станало предвид на добитата степен

Това съображение се ползва единствено за чиновници, чиито трудови контракти са подписани предвид на добита научна степен. Това са чиновници, които заемат университетски длъжности във висшите учебни заведения и научните организации. В Закона за развиването на университетския състав в Република България са уредени публичните връзки, свързани с научните степени и университетските длъжности.

С отнемането на научната степен отпада и основанието за заемането на съответната академична служба. Затова при отнемането на научната степен работодателят е задължен да приключи трудовия контракт без предупреждение.

4. по член 330, алинея 2, т. 3 КТ – когато служителят е премахнат от регистрите на съсловните организации по Закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите, от регистъра на съсловната организация на магистър-фармацевтите по Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите или от регистъра на Българската асоциация на експертите по здравни грижи по Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти

На това съображение работодателят е задължен да приключи едностранно трудовия контракт, без предупреждение, на доктор, стоматолог, магистър-фармацевт, здравна сестра, акушерка или асоцииран медицински експерт, когато лицето бъде заличено от съответния указател. Заличаването от съответния указател е административно наказване, което се постанова по законоустановения ред с наказателно разпореждане за нарушавания на разпоредбите на професионалната нравственос и на положителната здравна процедура. За да се приключи трудовият контракт наказателното разпореждане би трябвало да е влезнало в действие. Уволнението се прави наложително от работодателя, с цел да се извърши наложеното административно наказване.

5. по член 330, алинея 2, т. 5 КТ – когато служащият или служителят откаже да заеме препоръчаната му подобаваща работа при трудоустрояване

За да може работодателят да приключи трудовия контракт на това съображение е належащо съществуването на две предпоставки:

а) осъществено трудоустрояване на служащия ли служителя по открития за това ред (чл. 314 и 317 КТ);

б) отвод на служащия или служителя да заеме препоръчаната му подобаваща работа.

Разпоредбите на член 314 и 317 КТ регламентират случаите, при които е належащо трудоустрояване на служащи или чиновници, както и процедурата по трудоустрояване. Работник или чиновник, който заради болест или трудова акцидент не може да извършва предоставената му работа, само че без заплаха за здравето си може да извършва друга подобаваща работа или същата работа при облекчени условия, се трудоустроява на друга работа или на същата работа при подобаващи условия по наставление на здравните органи.

В предписанието на здравните органи се показва нуждата от пренасяне на служащия или служителя на друга подобаваща работа и срокът на преместването. В 7-дневен период от приемане на предписанието работодателят е длъжен да реалокира служащия или служителя на друга подобаваща работа. Той би трябвало да предложи друга работа, подобаваща за здравословното положение на служащия или служителя, съгласно предписанието на здравните органи. Предложението би трябвало да бъде направено в писмена форма.

Предписанието за трудоустрояване, издадено от здравните органи, задължава служащия или служителя да не извършва работата, от която се реалокира, само че той има право да откаже да заеме препоръчаната му подобаваща работа. Отказът на служащия или служителя препятства осъществяването на трудовото правно отношение и по тази причина законът дава право на работодателя да приключи трудовия контракт без предупреждение.

6. по член 330, алинея 2, т. 6 КТ – когато служащият или служителят бъде дисциплинарно уволнен

Основание за преустановяване на трудовия контракт е наложеното наказване " дисциплинарно уволняване ". Основната последица на този тип дисциплинарно наказване, за разлика от другите дисциплинарни санкции " забележка " и " предизвестие за уволняване ", е прекратяването на трудовия контракт. Затова, налагането на това наказване е причина, при съществуването на която работодателят едностранно приключва трудовия контракт на служащия или служителя, без предупреждение.

7. по член 330, алинея 2, т. 7 КТ – когато служащият или служителят не извърши задължението за известяван по член 126, т. 12 КТ

Това съображение за уволняване се ползва единствено за служащите и чиновниците в държавната администрация. Те имат обвързване да уведомят работодателя си, за съществуване на несъответственост с изпълняваната работа, когато по време на реализирането й възникне някое от основанията за недопустимост по член 107а, алинея 1 КТ. Основанията за недопустимост по член 107а, алинея 1 КТ са учредения, при съществуването на които не може да се подписа трудов контракт за работа в държавната администрация. Когато някое от посочените учредения възникне по време на осъществяване на трудовото правно отношение, служащият или служителят е задължен да уведоми работодателя. При отговорно несъблюдение на задължението на служащия или служителя за известяван по член 126, т. 12 КТ, работодателят едностранно приключва трудовия контракт, без предупреждение. Виновното несъблюдение на задължението значи, че служащият или служителят е знаел за възникването на съображение за недопустимост, само че не е извършил задължението си незабавно след узнаването да уведоми своя шеф.

8. по член 330, алинея 2, т. 8 КТ – е налице несъответственост в случаите по член 107а, алинея 1

Това съображение за уволняване, както и основанието по член 330, алинея 2, т. 7 КТ, също се ползва единствено за служащите и чиновниците в държавната администрация. За разлика от основанието по т. 7, това по т. 8 не е обвързвано с несъблюдение на обвързване на служащия или служителя, а с съществуването на обективния факт " несъответственост в случаите по член 107а, алинея 1 ". Когато след сключването на трудовия контракт възникне някое от основанията за недопустимост по член 107а, алинея 1 КТ, без значение от събитието, дали служащият или служителят е знаел това или не, работодателят приключва трудовия контракт. Единствената причина за прекратяването е съществуването на несъответственост в случаите по член 107а, алинея 1 КТ. Несъвместимостта следва да е налице все още на преустановяване на трудовия контракт.

9. по член 330, алинея 2, т. 9 КТ – с влезнал в действие акт е открит спор на ползи по Закона за попречване и откриване на спор на ползи

В Закона за попречване и откриване на спор на ползи са регламентирани правила за попречване и определяне на спор на ползи на лица, заемащи обществени длъжности. Лицата, заемащи обществени длъжности по смисъла на закона, са изброени изчерпателно. Такива са да вземем за пример президентът и вицепрезидентът, народните представители, съдиите, прокурорите и следователите, шефът, подуправителят и членовете на управителния съвет на Българската национална банка, шефът и подуправителят на Националния застрахователен институт, министър-председателят, заместител министър-председателите, министрите и заместник-министрите, членовете на политическите кабинети и съветниците и специалистите към политическите кабинети, регионалните шефове и заместител регионалните шефове, кметовете, заместник-кметовете на общини и на региони, чиновниците в администрацията на президента, на органите на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, чиновниците в локалната администрация, чиновниците в администрацията на органи, основани със закон (с изключение на чиновниците, които заемат механически длъжности) и други

Конфликтът на ползи за лицата, заемащи обществени длъжности, се открива от Комисията за попречване и определяне на спор на ползи, с решение. Въз основа на влезнало в действие решение, с което комисията открива спор на ползи, работодателят е задължен да приключи без предупреждение трудовия контракт на лицето, заемащо обществената държавна служба.

Прекратяване по самодейност на работодателя против уговорено обезщетение – член 331 от КТ

Правното съображение за преустановяване на трудовия контракт по самодейност на работодателя против уговорено обезщетение е наредбата на член 331 от КТ. Инициативата за преустановяване на трудовия контракт е на работодателя. Работникът или служителят, към който е отправено предлагането за преустановяване на трудовия контракт, следва да произнесе документално по него в 7-дневен период. Ако той не направи това, се счита, че предлагането не е признато. Ако служащият или служителят одобри предлагането, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово заплащане, в случай че страните са уговорили по-голям размер на компенсацията.

Работодателят има право да направи предложение за преустановяване както на неопределен, по този начин и на срочен трудов контракт. Същественото в тази ситуация е, че работодателят предлага прекратяването " против уговорено обезщетение ". Предложението за преустановяване на трудовия контракт може да бъде направено когато и да е на деяние на трудовото правно отношение, т.е. в това число и по време, през което служащият или служителят употребява законоустановен отпуск.

Минималният размер на компенсацията е избран в закона – четирикратен размер на последното получено от служащия или служителя месечно брутно трудово заплащане. Страните по трудовото правно отношение могат да уговорят по-голям размер на компенсацията. Следователно, работодателят не може да предложи обезщетение в размер под минимално планувания, само че няма ограничаване на оптималния размер на компенсацията, тъй че работодателят не е привързан с закрепена горна граница на размера.

Работникът или служителят, към който е отправено предлагането, би трябвало да вземе отношение по него, т.е. да съобщи дали го приема или го отхвърля. Предложението може да бъде признато по този начин, както е направено. Възможно е служащият или служителят да одобри предлагането " под изискване ", като уведоми работодателя, че би се съгласил трудовият контракт да бъде преустановен, в случай че размерът на компенсацията е по-голям, и да предложи различен размер. Работникът или служителят би трябвало да уведоми другата страна за своето мнение в 7-дневен от приемане на предлагането (срокът е в календарни, а не в работни дни).

Необходимо е уведомяването да бъде в писмена форма и това категорично е планувано в закона. Ако служащият или служителят не се произнесе документално в 7-дневен от приемане на предлагането, неналичието на категорично изговаряне се приравнява на отвод да се одобри предлагането, тъй наречените “мълчалив отвод ". Затова “се счита се, че то (предложението) не е признато ".

Страните по трудовото правно отношение могат да уговорят само " по-голям размер на компенсацията " от размера, очакван в закона, само че не и по-малък. Те следва да реализират единодушие за съответния размер на компенсацията.

Обезщетението по член 331 от КТ предстои на данъчно облагане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР