Повечето от 60-те кооперации в Добричка област приключиха със сеитбата

...
Повечето от 60-те кооперации в Добричка област приключиха със сеитбата
Коментари Харесай

В Добруджа сухата почва чупи дискови брани при сеитбата

„ Повечето от 60-те кооперации в Добричка област завършиха със сеитбата на пшеницата. Семето е вкарано в земята, към този момент чакаме дъжд. Чупят се дисковите брани на машините поради сухата почва на полето, само че би трябвало да се сее, оптималният период е краят на октомври-началото на ноември. Хората работят, купуват нови елементи, просто би трябвало да се засее. Там, където е доста изсъхнало, площите се дискуват два пъти. Това оскъпява процеса на производството на пшеницата. Но, по този начин или другояче, почвата би трябвало да бъде готова в такова положение, в което семената да влязат обикновено. После следва валиране. И чакаме да завали дъжд ”, сподели Кирил Комитов, ръководител на регионалния съюз на кооперациите „ Добруджа ”. Около 40 % от площите на кооперациите се сеят с пшеница, няма засети повече площи с културата, добави той.

„ Следващата седмица евентуално всеобщо ще почне да се сее пшеница в Добричка област. Причината са високите температури и сушата, които пречат на качествената обработка на площите. Има места в района, където не е валяло към този момент 6-7 месеца ”, предвижда Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите..Най-често сухата почва чупи дисковете на сеялките, оплакват се производителите. „ Има пазар на пшеницата, тя е борсова стока. Проблемът е, че цените са много по-ниски от тези, които се предлагаха при започване на жътвата ”, добави Жекова.
„ Дългата суша връща обстановката към тазгодишната сеитба на пшеница в Добричка област към 2019-2020 г, когато и есента, и пролетта бяха без никакви превалявания Оптималният период за сеитбата на културата е 25 остомври, само че производителите не го съблюдават. Те забавят сеитбата. Причината е доста ясна – площите за сеитба не могат да се приготвят качествено поради сушата. Не е нещо рисково, защото множеството от сортовете, които употребяват производителите, не са фоточувствителни. Това значи, че и по-късно да покълнат посевите, напролет имат опция да продължат да братят ”, сподели проф. Иван Киряков от Добруджанския аграрни институт-Ген.Тошево. „ За пшеницата, закъснялата сеитба не е проблем, предходната година в Добричка област акцията беше след 15 ноември. Добивите тази година не са толкоз неприятни, макар че не можахме да реализираме произвеждане от 1 звук зърно в района ”, добави проф. Киряков.

В Добричка област нормално се сеят към 1,2 млн. дка с пшеница. „ Производителите, като видяха ниските добиви от слънчоглед и царевица тази година, се ориентираха повече към пшеницата. Но все още има известно възпиране ”, сподели още експертът. „ Изборът на културата за сеитба е малко нож с 2 остриета. Да кажем, че през декември и януари има дъжд и сняг, може още веднъж през пролетта да се тръгне към сеитба на царевица и слънчоглед. Но, в случай че пролетта е суха, по какъв начин ще се развиват растенията. Всичко зависи от времето, нужни са дъжд и сняг ”, заключи проф. Киряков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР