Повечето критики, които идват, са базирани на философията на постната

...
Повечето критики, които идват, са базирани на философията на постната
Коментари Харесай

Асен Василев прозря: За да сме богата държава, трябва да се вдигне цената на труда

Повечето рецензии, които идват, са основани на философията на „ постната пица ”. Време е да вършим съвременна стопанска система и да подвигаме приходите на жителите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за вложения в страната. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

„ Политиката, която организираме от 2021 година до момента, е, че няма по какъв начин да сме богата страна, в случай че заплатите и приходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, би трябвало да станат по-високи заплатите. В същото време да влагаме в нови машини, в пътища, в железници, тъй че страната да може да дръпне напред и да се вдигне продуктивността на труда ”, сподели Василев.

По думите му, когато междинната заплата е пораснала с 15 % през последната година и с още 18 % предходната година, т.е. с общо над 30 %, по отношение на 2021 година, оптималният застрахователен приход се подвига с 10 %. „ Той е доста под растежа на междинната заплата “, разяснява финансовият министър и добави, че това е големина, която е обикновено да пораства с растежа на междинната заплата.

„ Затова, това което сме говорили с промишлеността, е да се заложи този растеж по формула и да спрем с разискванията всяка година “, посочи Асен Василев. 

„ Тази година ще приключим на недостига, който е заложен в бюджета - 3%. Проблемът съгласно мен е, че се демонстрира за трета година, че България може да има 3% недостиг, може да има рекордни вложения, същинска обществена политика и всичко това да се върже с данъчната политика без да се подвигат ставките на налозите “, сподели още Василев.

Той добави че няма да се подвига налог „ здания ”. И че на общините се дава опция сами да дефинират данъчната си основа и ставка.

„ Това, което е заложено в Закона за локалните налози и такси, е опция на общините сами да дефинират ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценя. Това с локалните налози и такси е предложение, което идва от самите общини “, добави той. 

„ Бюджетът е разчетен при равнища на събираемост, които са същите като тази година или малко по-малки от миналогодишните, тъй че от тази позиция, няма проблеми с приходната част “, съобщи той. 

По думите на Василев, налозите като % от Брутният вътрешен продукт са планувани на 37,5 %, колкото и тази година. „ Миналата година успяхме да съберем малко над 38 % “, посочи финансовият министър.   

„ В момента вървят разисквания, само че това е естествената бюджетна процедура. Имаме време, до коледа има над месец, бюджетът може умерено да си извърви парламентарния път.

Не мисля, че би трябвало да се отхвърлям от нещо, с цел да мине бюджетът. Мисля, че това, което би трябвало да създадем, е като изговорим с всички участници, да създадем най-хубавия проект за България за следващата година “, сподели още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР