Повечето космонавти умират от сърдечно-съдови заболявания, установи изследване(снимка: CC0 Public

...
Повечето космонавти умират от сърдечно-съдови заболявания, установи изследване(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Учени изследваха от какво умират космонавтите


Повечето космонавти умират от сърдечно-съдови болести, откри проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново проучване обобщава болесттите, заради които най-често умират космонавтите. В същото време учените признават, че към момента няма задоволително данни за оценка на дълготрайните резултати от галактическите пътувания върху здравето на хората.

Най-честата причина за гибелта на руските и съветските космонавти са болести на сърдечно-съдовата система. До този извод стигат експерти от Изследователския институт по трудова медицина Измеров, Федералния медицински биофизичен център на Бурназян и Института по биомедицински проблеми (ИБМП) на Руската академия на науките.
още по тематиката
В отчета, който ще бъде показан обществено на интернационалния симпозиум „ Човек в космоса ” през април в Москва, откривателите проучват данните за здравословното положение на 118 руски и съветски космонавти за интервала от 1 януари 1960 година до 31 декември 2018 година През тези 60 години са умряли 37 космонавти, аргументите за гибелта на които са станали обект на в детайли изследване.

Причината за гибелта на съвсем половината – 48,65% – от астронавтите, умряли през интервала на проучването, са сърдечно-съдови болести, отбелязва. Почти една трета – 27,03% – са умряли от злокачествени новообразувания, а в 16,22% от случаите хората са умряли заради външни аргументи.

Авторите на изследването означават, че всички изследвани космонавти са направили полетите си в околоземна орбита в зората на развиването на астронавтиката, тъй че експедициите са били краткосрочни. Всички 118 души са прекарали сумарно 14 749 дни в космоса, а 37 умряли космонавти имат 2155 дни в орбита.

Въпреки разбора, осъществен върху определената група астронавти, учените акцентират, че актуалната просвета няма задоволително данни разполагаем за цялостна оценка на въздействието на дълготрайните галактически полети върху човешкото здраве.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР