Повечето хора, които се разболяват от COVID, страдат от чести

...
Повечето хора, които се разболяват от COVID, страдат от чести
Коментари Харесай

Мистерия около дългия COVID

Повечето хора, които се разболяват от Коронавирус, страдат от чести признаци на тресчица, кашлица и проблеми с дишането и се възвръщат след седмица или две. Но 10-30% от болните страдат от непрекъснати признаци, в положение, разговорно наречено „ LONG Коронавирус ". Какво знаят учените за него до този миг, написа The Conversation. Автори на публикацията са Ванеса Брайънт - началник на лаборатория, имунологичен отдел в Института „ Уолтър и Елиза Хол ", Алекс Холмс - доцент по психиатрия в Университета в Мелбърн и Луис Ървинг - доцент по физиология в Университета в Мелбърн.
Защо някои хора се възвръщат бързо, до момента в който признаците на други не престават с месеци? Този въпрос се оказа един от най-трудните и изпълнени с провокации към пандемията от COVID-19. Въпреки че към момента няма финален отговор, учените към този момент разполагат с няколко водещи теории, изложени от откриватели по целия свят.

Какво е LONG Коронавирус?

Няма общоприета формулировка за дългия Коронавирус, тъй като явлението е ново. Терминът е  употребен за разказване на обстановка, при която хората изпитват редица непрекъснати признаци след COVID-19. Най-честите признаци са отмалялост, зной, болежка в гърдите, сърцетуптене, главоболие, мъгла в главата, мускулни болки и нарушавания на съня.
Но може да включва и доста разнородни признаци като загуба на аромат и усет, нараснало безпокойствие, изключително във връзка със здравето, меланхолия и некадърност за работа и обществено взаимоотношение. При някои от тези хора се демонстрира като развой, който визира всяка част от тялото им - пациентите се оплакват от непрекъснати инфекции и неразположения, примесени със боязън и възприятие на незадоволеност, че не се усъвършенстват.

Колко са изумените от LONG Коронавирус?

Много е мъчно да се дефинира каква част от хората, които се заразяват с заболяването, в следствие се оплакват от непрекъснати признаци. На този стадий не знаем точния %. В изследване на Института „ Уолтър и Елиза Хол " (WEHI) се приказва, че 34% от участниците в него изпитват дългия Коронавирус 45 седмици след диагнозата. Данните са разнообразни в другите страни. Зависи по какъв начин откривателите са набирали и проследявали участниците. Според СЗО, оплакващите се от LONG Коронавирус са 10 на 100, а едно изследване от Обединеното кралство демонстрира 30%. Много лекари към момента не са наясно с дългия Коронавирус, тъй че е допустимо " диагнозата " да не е разпозната. 
Учените се нуждаят от пълноценно „ изследване на популацията “, с цел да дефинират приблизителните проценти. Това значи сложни дълготрайни и непрекъснати наблюдения година откакто участниците са получили диагнозата. 

Как може да се лекува?

Лечението на положението е предизвикателство, защото няма финален клиничен тест, който да дефинира дали някой го има и към момента няма общоприет метод. Хората с леки признаци може да не се нуждаят от лекуване, а по-скоро единствено от инспекция и информация. Други с по-тежки или непрекъснати признаци се нуждаят от повече грижи, проучвания и лекарства. 
Много клиники употребяват холистичен метод, натрупат познания и опит за най-хубавите тактики за възобновяване. Те включват екипи от експерти като пулмолози, ревматолози, имунолози, физиотерапевти, а в някои случаи - психолози и психиатри. Степенуваната стратегия за физически извършения и медитация постоянно е доста потребна.
Авторите на публикацията в The Conversation настояват, че при комплексния способ за множеството хора резултатите са положителни. След девет месеца половината от пациентите се връщат към естествена интензивност.
Има обаче група пациенти, чието усъвършенстване е по-бавно. Те постоянно са млади, които преди инфекцията са били добре функциониращи и в цветущо здраве. Те имат лимитирани благоприятни условия за работа, извършения и социализация. Връщането им на работа и осъществяването на други действия би трябвало да се направлява деликатно. Те би трябвало да не пробват да реализират прекалено много за къс период и да гонят резултати. Важно е непрекъснатите признаци на тези пациенти да бъдат приети и те да получат поддръжка от фамилията, работодателя и мултидисциплинарния медицински екип.

Какво предизвиква LONG Коронавирус?

Все още не знаем за какво някои хора получават LONG Коронавирус, до момента в който други се възвръщат няколко седмици след заразяването, пишат създателите на публикацията. Една от теориите е, че продължителният Коронавирус може да е разследване от погрешно включване на имунната система в работа на организма изключително след инфекцията.
Факт, подкрепящ тази доктрина, е, че някои хора, страдащи от LONG Коронавирус, споделят, че техните признаци доста се усъвършенстват след приемане на ваксина. Това значи, че разнообразните признаци на дългия Коронавирус са директно свързани с нашата имунна система. Възможно е имунизацията да помогне за непосредствено активиране на Т-клетките (които спомагат за стимулиране на производството на антитела).
Друга доктрина е, че в телата на хора с дълъг Коронавирус има дребен, непрекъснат „ вирусен контейнер ", прикрит за диагностичните проби или останки от дребни вирусни фрагменти, с които тялото не се е справило. Тези резервоари не са инфекциозни, само че могат поредно да задействат имунната система. Въпреки че към момента не можем да кажем сигурно, че имунизацията ще помогне на всички, няма доказателства, че стимулирането на имунния отговор утежнява нещата, пишат лекарите - създатели на публикацията в  The Conversation.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР