Повечето готови сладкиши дърпат“ калций и това е една от

...
Повечето готови сладкиши дърпат“ калций и това е една от
Коментари Харесай

Бялата захар - „крадец“ на витамини и минерали от детския организъм ♥ От Мамапедия

Повечето подготвени сладкиши „ дърпат “ калций и това е една от главните аргументи изкуствените захарни артикули да водят до деминерализация на организма. Съветите на доктор Георги ГАЙДУРКОВ за здравословни естествени заместители на захарта.

(Видео: Мамапедия)

Кои са тези храни, които детето може да употребява свободно колкото желае, тъй като инстинктът на малчуганите е да обичат сладко? Може би няма дете, което да не обича храни, които съдържат елементарни захари. Причината е точно, че природата планува те да са първокачествен източник на нашия организъм. Простата загадка е, че ние можем да предложим храни, които съдържат тези прости захари – сладки храни, които да бъдат в подтекста на естествени артикули. На първо място това са плодовете.

♥ Плодовете – най-здравословният натурален сурогат на захарта

Тук стои значимият въпрос с възпитанието на хранителни навици и здравословен метод на живот на детето. С каквото се хранят родителите, това е примерът за нещата, с които ще се храни и детето - то копира нашия пример. Накратко – първо ние променяме личния си модел на хранене и тогава той автоматизирано става здравословния модел на нашите деца. Трябва да научим първо себе си, а по-късно и децата си да консумираме плодове. Плодовете са най-естественият сладостен артикул. В днешно време разполагаме с богат набор от плодове, в това число и сушени – фурми, сушени смокини и други, от които ние можем да вършим чудесни сладкарски произведения. Можем да конструираме необятна гама от потребни сладки менюта с лека смяна в рецептурата, при която употребяваме храни, които съдържат елементарни захари. 

Например вместо да употребяваме изолирана бяла захар, можем да ползваме песто от фурми. Въобще концепцията за фурмите е доста атрактивна, тъй като те сами по себе си са приятни на усет, пълноценни като хранителен състав и могат да влязат в доста предписания. Като че ли не познавам дете, което да не обича тези така наречен от нас „ сурови бонбони “. 

♥ Идеи за апетитен домакински шоколад и здравословни сладкиши

Смлени сурови ядки, бадеми, кашу, орехи и други; пасираме фурми (когато желаеме да е по-елегантен продукта можем първо да обелим фурмите, като ги накиснем в топла вода и ципата падне); това песто прибавяме към смлените ядки. Можем да добавим брашно от рожков, а за по-големите деца и там, където преценим, че е удачно, това може да бъде и сурово какао на прахуляк или друго (с каквото в днешно време разполагаме и го има в съответните магазини). Можем да добавим естествена ванилия, цейлонска канела (защото това е примерът на истинската канела) и получаваме истински домакински шоколад. От него можем да създадем блат за торта и от горната страна да прибавим плодове. Можем да желираме това с агар-агар или пък даже със желатин, в случай че не желаеме тортата да е веганска, и получаваме невероятни сладкиши. Можем да варираме с всякакви ядки – това може да бъде слънчоглед, тиквено семе, кедрови ядки, макадамия. Можем да създадем също по този начин и заквасени ядки, които в действителност са и пробиотик. 

Ядките, които смиламе, подлагаме на млечни-кисела ферментация и получаваме кисело мляко от ядки, което също можем да подсладим с песто от фурми и други сушени плодове. 

Ограничено, когато желаеме да употребяваме изолирани захари, можем да използваме също по този начин и някои захари, които имат по-нисък гликемичен товар. Тоест – макар със сравнително висок глекимичен показател, те се метаболизират по-лесно, свързани са с доста други микроелементи, които понижават гликемичния им товар. Когато желаеме да създадем един по-хомогенен сладкиш и не желаем да употребяваме тези плодове или песто от тях, можем да употребяваме например палмова захар. В днешно време разполагаме с такава, било то от кокосова палма, било то от аренга. Понякога ползваме кленов сироп или сироп от агаве. Това са здравословни разновидности, когато желаем да създадем потребни сладки артикули за децата без да употребяваме бяла захар. 

♥ Бялата захар – „ апаш “ на витамини и минерали от организма

Нека повторим – когато употребяваме изолирани артикули, с изключение на тези негативи, за които стана дума, захарта краде редица витамини и минерали. Това е по този начин, тъй като с цел да може да я преработи, организмът употребява доста ензими, минерали и витамини. Откъде да ги вземе, в случай че не се съдържат в тази храна паралелно, дружно с тези захари? Ще ги вземе от нашите резерви и тялото ще обеднее откъм тези минерали, преди всичко откъм калций. 

Сладкишите „ дърпат “ калций и това е една от главните аргументи изкуствените захарни артикули да водят до деминерализация на организма. Това е доста видно в образуването на кариеси, в разяждането на детските зъби още от ранна възраст. Познатият механизъм е, че когато тези захари остават в устната празнина, те са прелестна храна за развитие на патогенни микроорганизми, които стартират бавно да разяждат зъбния гланц. Защото той е твърдият – дентинът е по-мек и бъде ли прояден емайлът, оттова разяждането на зъба върви бързо. Когато обаче използваме съответните по-сложни захари, този механизъм не се получава. И друго – когато употребяваме комплицираните захари в сушените плодове и в естествените артикули, те самите носят със себе си много витамини и минерали и тогава нашият организъм не обеднява от тях. 

Основният механизъм, който води до деминерализация на костите и зъбките, е че тези храни „ дърпат “ калций метаболитно. Тоест – те метаболитно обедняват организма от калций, а освен механично се полепват по зъбите, променяйки флората и водейки до кариеси. Механизмите, по които готовите захарни артикули ни повреждат, са доста повече.

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР