Повечето аутисти избягват контакта с очи. Това не означава, че

...
Повечето аутисти избягват контакта с очи. Това не означава, че
Коментари Харесай

За аутистите контактът с очите е не само странен, но и стресов

Повечето аутисти заобикалят контакта с очи. Това не значи, че те не се интересуват от вас или от нещата, които им говорите. Напротив - в сходни обстановки аутистите изпитват мощен дискомфорт или даже стрес.

Учени откриват, че част от мозъка, която оказва помощ на новородените да се обръщат към познати лица, не работи обикновено при хора от аутистичния набор. Това подсказва, че лечения, които постановат контакта с очи, могат да пречиняват тревога и стрес.

Характерна линия при аутизма е компликация в установяването или поддържането на контакт с очи. Поведение, което освен че затруднява значително общуването, само че и което може да докара до проблематична връзка сред представителни на разнообразни култури, където сходен контакт се приема като израз на доверие и почитание.

Учените са открили, че в региона на мозъка, известна като сбукортикална система, редица структури, които интегрират информация от външния кортекс към периферните сетива, провокират придвижвания и други държания. В тази система съществуват невронни пътища, които придвижват образната информация от очите към тези области от мозъка, които подтикват страстите и това оказва помощ на новородените бебета да разпознаят лица на познати хора и да отключат редица обществени държания. 

“Нашите резултати демонстрират, че стресът от контакта с очи в тези случаи е опит да се понижи мъчителното възбуждане на избрана част от мозъка, ” разясняват учените, провели проучването. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР