Повечето американски военни, участвали в бойната мисия на Съединените щати

...
Повечето американски военни, участвали в бойната мисия на Съединените щати
Коментари Харесай

САЩ приключиха бойната мисия в Ирак, но военните няма да си тръгнат

Повечето американски военни, взели участие в бойната задача на Съединените щати в Ирак, ще останат в страната с друга роля, откакто в посочения период бе оповестено прехвърлянето им към съветническа и обучителна роля.

Това оповестиха иракски военни командири от обединението, водена от Съединените щати. Представители на западните управляващи споделят за " Ройтерс ", че резултатът ще е едвам дребна смяна в броя на военните, ситуирани в страната - сега към 2000 души (или 2500 съгласно други данни). От други страни в обединението непознатите военнослужещи са към 1000.

В последно време намиращите се в Ирак сили участваха с лимитирана роля в интервенции против " Ислямска страна ", с каквато задача пристигнаха през 2014 година Тогава джихадистите завзеха обширни райони от Ирак и Сирия. Макар да бяха разгромени през 2017 година, те не престават да правят офанзиви против иракски и съдружни сили.

Междувременно обединението продължава да бъде нападана с ракети и дронове от шиитски милиции, свързани с Иран, които настояват, че към този момент няма причина западните сили да с в Ирак. Същевременно от ген.-майор Джон Бренан, който оглавява обединението, удостоверява, че бойците са решени да останат с нов фокус - да укрепват иракските сили за сигурност.

Може да има още офанзиви

Промяната в задачата е " по покана на Република Ирак ", отбелязва Бренан. Тя бе контрактувана към посещаване на премиера Мустафа ал Казими в Съединени американски щати през лятото (макар за " евакуиране на част от силите " на САЩ). Казими пробва да уравновесява ползите и на Съединени американски щати, и на Иран, и на арабските монархии от Персийския залив, откогато пристигна на власт предходната година.

Според пълководец на иракските пешмерги, взел участие в срещи по тематиката в Багдад, завършването на техническите договаряния за изтеглянето допуска, че Съединени американски щати са подготвени да приключат задачата по-рано от досегашния период (31 декември 2021 г.). " Казаха, че са подготвени от през днешния ден ", го в четвъртък " Ал Джазира ".

" Ал Арабия ", че изтеглянето следва привършване за " стратегически разговор " сред Багдад и Вашингтон, почнал още предходната година (като част от него Ал Казими в началото говореше за редуциране с 60% на военните). Отбелязано е известието в " Туитър " на съветника по националната сигурност Касем ал Араджи (първия, оповестил новината) за " евакуиране на обединението от Ирак ", каквото желаят част от иракските политици, само че каквото Съединени американски щати в действителност няма да подхващат.

Оставането на силите на Съединени американски щати, въпреки и в нова роля, допуска и че остава рискът да продължат нападенията против тях от шиитските милиции, които към този момент дадоха обещание нови офанзиви през 2022 година

От друга страна, краят на бойната задача е алегорична рамка на интервала, почнал през 2003 година с нахлуването в Ирак (с пик от 170 хиляди военни през 2007-а). През 2011 година бе оповестено евакуиране, само че поради " Ислямска страна " тогавашният президент Барак Обама реши да още веднъж да изпрати военнослужещи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР