Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в

...
Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в
Коментари Харесай

Бизнесът ще продължава да търси специалисти с квалификация

Повече експерти с подготовка ще бъдат нужни на работодателите в кратковременен проект – през идващите 12 месеца, а също и в средносрочен проект – след 3-5 години.

Това демонстрират резултатите от третото следващо и първо за 2019 година изследване на потребностите от работна мощ, което Агенцията по заетостта организира през февруари и март взаимно с регионалните комисии по претовареност. Изследването е национално представително върху база от 396000 дейни предприятия в страната.

Работодателите декларират потребност от близо 327000 служащи и експерти през идващите 12 месеца, като от тях малко над 179000 са експерти и служащи с подготовка. Най-търсени са служащите в хранително-вкусовата индустрия, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, служащите по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите и други Българският бизнес се нуждае и от други 70164 експерти с дееспособност или висше обучение, като петте най-търсени са учители, водачи, медицински сестри, лекари и машинни инженери. Освен това, в другите браншове на стопанската система през идващите 12 месеца, ще са нужни и 77710 служащи без компетентност. 8 от 10 работодатели декларират, че главната форма на претовареност, която ще обезпечат през идната една година, ще е на непрекъснат контракт и цялостен работен ден.

Аналогично на предходните 2 изследвания, които Агенцията по заетостта организира през 2018 година, работодателите най-често чакат (85,5% от анкетираните) техните чиновници да имат умения за самоконтрол и дисциплинираност и умения за работа напрегнат (62,9%). На трето място този път работодателите слагат потребността от познания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55,2% през август 2018 г.), следвани от познания и умения за работа с клиенти (55,6%).

Предпочитанията на работодателите по отношение на притежаваните от наетите чиновници основни компетентности също повтаря в огромна степен резултата от изследването през август – септември 2018 година Този път лидерската позиция в желанията на работодателите е за общуването на роден език, а инициативността и предприемачеството са втори. Дигиталната подготвеност към този момент е четвъртото по значителност умеене, желанията към личен състав с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през предходната година на 7-ма позиция при настоящето проучване.

Нагласите на бизнеса по отношение на наемането на нов личен състав през идващите 6 месеца демонстрират, че от 396066 предприятия, обхванати в актуалното изследване, 18,51% или 73313 имат желание да търсят нов личен състав, 78,4% или 310912 предприятия не имат намерение да се уголемяват и единствено 3,0% или 11882 обмислят редуциране на личен състав.
Затруднения при обезпечаване на фрагменти срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са компликациите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен проект, след 3-5 години на българския бизнес ще са нужни повече от 22500 информатици и още толкоз икономисти. Секторът, който ще търси най-вече експерти с висше обучение идващите 3 до 5 години остава „ Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето ” с 22% от всички декларирани потребности или общо 48391 души. В промишлеността почти еднообразно е търсенето на специалностите информатика, стопанска система, администрация и ръководство. Ще продължи търсенето и на междинни експерти, най-вече в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и уредници в търговията, строителни техници, текстилни експерти (оператори в шевното произвеждане, шивачи, кроячи, моделиери, уредници произвеждане, десенетори и др.), експерти по индустриални технологии – дърво, пластмаса, стъкло и други

Областите, в които работодателите декларират най-вече потребности от работна мощ с специалности, тясно свързани с Индустрия4.01, са София-град, Варна, Пловдив, Русе и Плевен. В изследването на потребностите на работодателите са обхванати съразмерно предприятия с друга бройка – от микро-, с по-малко от 10 души личен състав, до огромни предприятия с над 250 души. Според икономическата активност максимален е делът на интервюираните предприятия от бранш „ Търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство ” /36,5%/, следват предприятията в бранш „ Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето ” с 14,2% представителност, а на трето място е бранш „ Индустрия ” с 14,0%. Най-ниска представителност имат предприятията от бранш „ Операции с недвижими парцели ” – 1,7%.

Проучването на потребностите от работна мощ се организира два пъти в годината с цел да се набира и проучва настояща информация по отношение на специалностите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите фрагменти и да се възнамеряват ограничения за образуване на тяхната професионална подготовка.
Пълната информация, в това число цялостните и статистически обработени данни, са оповестени в уеб страницата на Агенцията по заетостта тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР