Повече от седем милиона деца бежанци не ходят на училище

...
Повече от седем милиона деца бежанци не ходят на училище
Коментари Харесай

Повече от седем милиона деца бежанци не ходят на училище

Повече от седем милиона деца бежанци не вървят на учебно заведение в международен мащаб съгласно данни на Организация на обединените нации. Това е повече от половината от международното население на разселени деца в учебна възраст.

" С повишаването на разселеното население всяка година има забележителен и възходящ дял от децата в света, които пропущат своето обучение ", съобщи в петък Филипо Гранди, Върховен комисар на Организация на обединените нации за бежанците.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците чака до края на 2022 година общият брой на бежанците в учебна възраст в международен мащаб да  е скочил с близо 50 % от 10 милиона през 2021 година до 14,8 милиона, дължащ се най-много на нашествието на Русия в Украйна.

В нов документ за просветителна политика - Образование в изчакване, организацията заяви, че единствено към половината от украинските деца бежанци са били записани в учебни заведения в приемащите страни за образователната 2022-2023 година

Факторите, допринасящи за ниските равнища на записване , включват административни, правни и езикови бариери и липса на информация за наличните благоприятни условия за обучение.
 Рекордни близо 37 милиона деца бежанци по света
Рекордни близо 37 милиона деца бежанци по света

Други 7,3 милиона деца са останали без дом поради естествени бедствия

Според представителя Уилям Спиндлър доста родители се двоумят да запишат децата си в приемащите страни, защото се надяват скоро да се върнат вкъщи в Украйна или има неустановеност по отношение на възможното наново консолидиране в украинската просветителна система.

Освен това доста страни на леговище постоянно нямат физическо пространство или брой учители, с цел да поемат повече възпитаници, изключително страните с по-ниски приходи.

" С продължаващата война в Украйна са нужни огромни старания, с цел да се избегнат дълготрайни вреди върху образованието, капацитета и вероятностите на децата ", сподели Спиндлер. Ако не се подхващат незабавни дейности, стотици хиляди украински деца бежанци ще продължат да пропущат обучение тази година. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР