Повече от половината страни по света не са представили завишени

...
Повече от половината страни по света не са представили завишени
Коментари Харесай

Повече от половината страни си правят оглушки за климата

Повече от половината страни по света не са показали повишени задължения към края на предходната година за понижаване на излъчванията си на парникови газове, изоставайки от графика на ускорените климатични упоритости, заложен в Парижкото съглашение за климата, осведоми " Франс прес ".

Почти всяка страна на планетата се причисли към Парижкото съглашение от 2015 година, което приканва за ограничение на световното стопляне до " много под " два градуса по Целзий спрямо равнищата отпреди индустриалната ера, и до 1,5 градуса, в случай че е допустимо.

Първият куп от по този начин наречените " национално избрани приноси ", в случай че бъдат изпълнени, ​​все още ще докара Земята до 3 градуса стопляне, само че страните дадоха обещание да усилят своите понижения на излъчванията, с ревизирани проекти, които би трябвало да бъдат представяни на всеки пет години.

С наближаването на крайния период 31 декември 2020 година, няколко огромни замърсители обявиха, че ще реализиран чисти нулеви излъчвания през този век, само че доста страни разрешиха края на годината да мине, без да разгласяват детайлности за обновените си краткосрочни цели.

Повечето обещания на страните са до 2030 година, като няколко - в това число тези на Съединени американски щати - завършват през 2025 година

Към 1 януари единствено към 70 от близо 200 страни са подали обновени задължения съгласно Организация на обединените нации, като някои страни упрекват COVID-19 пандемията за забавянето.

Защитниците на климата са изключително нетърпеливи да видят най-новите проекти на Китай, най-големият замърсител в света.

Миналата година президентът Си Цзинпин очерта нови упоритости за реализиране на въглероден неутралитет до 2060 година Но страната към момента не е показала публично оферти.

Друг видим пропуск е вторият по величина замърсител в света, Съединени американски щати, които бяха извадени от Парижкото съглашение от Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент Джо Байдън обаче даде обещание въглероден неутралитет до 2050 година и връщане към уговорките от Париж.

Организация на обединените нации пресметна, че излъчванията би трябвало да се понижават със 7,6 % годишно през десетте години до 2030 година, в случай че ще се реализира задачата за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса.

Повърхността на Земята към този момент се е затоплила приблизително с близо 1,2 градуса, което усилва рисковото време и го прави по-смъртоносно.

В своето новогодишно обръщение генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че построяването на световна коалиция за чисти нулеви излъчвания доникъде на века ще бъде " централната упоритост " на международната организация през 2021 година.

" Всяко държавно управление, град, бизнес и настрана лице могат да изиграят роля за постигането на тази визия, " настоя той.

Според последната оценка на Climate Action Tracker, 49-те страни, които са показали новите си оферти доникъде на декември, включващи 27-членния Европейски съюз, съставляват единствено 23,7% от международните излъчвания на парникови газове.

След тази оценка още 20 страни са подали своите проекти, в това число огромни стопански системи като Южна Корея и Аржентина.

Но ревизираните задължения не са безусловно увеличени задължения.

Според Climate Action Tracker Бразилия, Япония, Русия, Нова Зеландия, Швейцария и Виетнам са показали обновени проекти, които не са по-амбициозни от първичните им задължения.

Дори измежду страните, които усъвършенстваха по-ранните си обещания, специалистите предизвестиха за оскъдица на упоритостта.

Европейски Съюз ускори задачата си да понижи излъчванията на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година - нарастване по отношение на досегашното заричане от 40 %.

Но това към момента няма да е задоволително за реализиране на климатичните цели от Парижкото съглашение съгласно Climate Action Tracker.

NDC, показани в точния момент, ще попаднат под контрола на Конвенцията на Организация на обединените нации за изменение на климата, която ще направи оценка на напредъка на 21 февруари.

Картината може да стане по-ясна едвам по-късно през годината, на огромна среща на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу, която беше отсрочена за ноември.

Дейвид Уасков, интернационален шеф по климата в Световния институт за запаси, сподели, че през последните седмици е реализиран " значим прогрес " във връзка с климатичните дейности, изключително с усъвършенствани цели за 2030 година от Англия и Европейски Съюз.

Но през 2021 година ще би трябвало да се направи доста повече.

" Редица огромни емитенти към момента би трябвало да излязат с по-голяма упоритост, изключително с цел да изпълнят своите задължения с нулеви нули с цели 2030, които подхождат на дълготрайната им визия. Тази година ще бъде сериозен тест. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР