Повече от месец мина от съставянето на правителството на Кирил

...
Повече от месец мина от съставянето на правителството на Кирил
Коментари Харесай

Проф. Александър Джеров пред ПИК: Правителството само присъства, без да показва може ли да върши работа. Некомпетентността личи

Повече от месец мина от съставянето на държавното управление на Кирил Петков. След като беше определено на 13 декември 2021 година, то попадна във въртоп от рецесии.

Анализатори и политици се надпреварват да спорят съумява ли да се оправи кабинетът. Преобладават критиците.

Потърсихме за коментар изтъкнатия ни правист и парламентарист проф. Александър Джеров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- В предходното изявление, което дадохте за ПИК, казахте, че би трябвало наложително да имаме постоянно държавно управление. Ето, то към този момент работи повече от месец. Каква е оценката ви за него, проф. Джеров?

- Не бих се наел да го правя оценка. Защото още е при започване на работата си. Но, няма по какъв начин да не кажа, че то не дава признаци за качествена и добра работа. Личи некомпетентността, която е най-страшна сега, в който се намираме.

Когато политиците нямат качества и не могат да са съответни на провокациите, доста проличава.

- Младостта на новите политици ли желаете да кажете, че е недостатък?

- Не, не съм срещу младежите по принцип. Но дано възрастта да е комбинирана с процедура. Нужен е опит и познания, които идват от по-старите.

Искат се познания, мозък и можене. В живота не се желае единствено мощ, а и отговорност. Младите би трябвало да слушат какво им споделят по-възрастните, с цел да се школуват.

Затова не трябва да приказваме за млади и остарели. Или единствено за млади, или единствено остарели. Хубаво е да има симбиоза от абмицията и силата на младостта и опита и знанията на по-възрастните.

- Кризите идват една след друга - ценова, здравна.... Какво прави кабинетът съгласно вас?

- Чуди се какво да прави. Не бих желал да съм на мястото на премиера и неговите министри.

В момента държавното управление единствено участва. Но не демонстрира може ли нещо да свърши.

- 30 година нищо положително не съумяваме да създадем в връзките си със Северна Македония. Сега този въпрос още веднъж е на дневен ред. Виждате ли някаква светлина?!

- Никаква. Ако е за приказки - има ги в обилие. Но няма решения на проблеми. Нищо няма да се оправи, в случай че тръгнат влакове или литнат самолети.

Има дълбоки разногласия, от които нашето държавно управление бяга. Главно от предоляването на езика на омразата.

Политиката не е единствено да те черпят с кафе или с ракия.

- Как се държи България по другия проблем - рецесията с Украйна?

- Прави съвещания. Сложните политически проблеми желаят мозък.

Ние минимум можем да създадем нещо за разрешаване на рецесията. Но би трябвало да поддържаме линия и да пазиме националните си ползи.

Ние сме член на НАТО, само че не би трябвало да се конфронтираме с Русия. Това е най-вредното, което бихме могли да създадем.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР